Voormalige legerofficier Rwanda verdacht van genocide gearresteerd in Nederland

By Jernst van Waal

Een 65-jarige Rwandese man uit Ermelo is woensdag aangehouden. Autoriteiten in Rwanda verdenken de voormalige legerofficier van betrokkenheid bij de genocide die in 1994 in dat land plaatsvond, meldt het Openbaar Ministerie (OM).

De man woont sinds 1998 in Nederland en verloor woensdag zijn beroep tegen de intrekking van het Nederlanderschap in een uitspraak van de Raad van State. Hij is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank Den Haag, die de verdachte in voorlopige hechtenis heeft genomen. Rwanda kreeg 20 dagen de tijd om een ​​uitleveringsverzoek in te dienen.

Volgens de Rwandese autoriteiten was de man betrokken bij bloedbaden in de hoofdstad Kigali en in de gemeente Mugina. In 1994 was hij officier van de gendarmerie in Rwanda. In april van dat jaar vonden daar verschillende aspecten van de genocide plaats. Bij het bloedbad in een parochie in Mugina, dat jaarlijks wordt herdacht, kwamen naar schatting 30.000 Tutsi-burgers om het leven.

De Rwandese autoriteiten denken dat de voormalige legerofficier nauw betrokken was bij de planning en uitvoering van de bloedbaden in Mugina, aldus het OM. “Hij zou bijvoorbeeld wapens hebben geleverd aan milities die Tutsi-vluchtelingen hebben vermoord. De man en handlangers hebben naar verluidt zo’n tachtig Tutsi-burgers die wisten te ontkomen aan de bloedbaden in de parochie naar een huis geleid dat vervolgens in brand werd gestoken. De man is zou de brandstof hebben geleverd. Dat hebben ooggetuigen gemeld.”

De man zou ook een demonstratie hebben geleid voorafgaand aan de bloedbaden waarin werd opgeroepen tot het aanvallen en doden van Tutsi-burgers. Hij wordt ook beschuldigd van deelname aan de moord op de burgemeester van Mugina.