FINANCIEEL.com

Vonnis in Marengo-marathonproces tegen georganiseerde misdaad “enkele maanden” uitgesteld

Vonnis in Marengo-marathonproces tegen georganiseerde misdaad “enkele maanden” uitgesteld

De rechtbank in Amsterdam zei woensdag te verwachten dat de uitspraak in het omvangrijke Marengo-proces met “enkele maanden” wordt uitgesteld. De vertraging kan nog verder worden verlengd, maar alleen als zich uitzonderlijke nieuwe omstandigheden voordoen. De rechtbank verwacht in september een nieuwe uitspraakdatum bekend te maken.

Het proces omvat 11 verschillende gevallen van moord, poging tot moord, voorbereiding van moord en deelname aan een georganiseerde misdaadorganisatie. Aanvankelijk zou de rechtbank op 20 oktober uitspraak doen, maar eerder deze maand werd duidelijk dat die datum niet gehaald gaat worden. Dat had volgens de rechtbank te maken met “de complexiteit van de beraadslagingen in de verschillende zaken”.

De rechtbank wees echter een verzoek af van de nieuwe advocaten van hoofdverdachte Ridouan Taghi, de vermeende baas van de georganiseerde misdaad, om de zaak met zeker negen maanden uit te stellen. “Het belang van de verdachte bij zo’n lang uitstel weegt minder zwaar dan het belang om de zaak in eerste aanleg zonder verder uitstel af te ronden.” De nieuwe advocaten wilden de tijd gebruiken om het omvangrijke dossier te bestuderen.

Taghi zat zonder advocaat na de arrestatie van zijn advocaat, Inez Weski, in april. Ze wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie die zich bezighoudt met internationale drugshandel, witwassen en het schenden van haar geheimhoudingsplicht. Weski zou informatie van Taghi met de buitenwereld hebben gedeeld, ook al zit hij in beperkte hechtenis in de best beveiligde inrichting van het land, EBI, in Vught. Het is hem over het algemeen verboden om met iemand anders dan zijn juridische adviseurs te communiceren.

Het omvangrijke strafproces tegen Marengo loopt al meer dan vijf jaar en bevindt zich nu in de afrondende fase. Aanklagers hebben hun strafaanbevelingen gedaan, waaronder een levenslange gevangenisstraf voor Taghi en vijf medeverdachten, en hun advocaten hebben al gereageerd met hun eigen argumenten.

Veel van de 17 verdachten zitten al geruime tijd in voorarrest. Verschillenden hadden de rechtbank vorige week verzocht om beëindiging van hun voorlopige hechtenis, zeker nu onduidelijk is wanneer de zaak wordt afgerond. De rechtbank wees die verzoeken woensdag af. Ook diverse verzoeken om nader onderzoek, bijvoorbeeld naar de betrouwbaarheid van de kroongetuige van het OM, Nabil B., zijn afgewezen.

Het OM heeft zich sterk gebaseerd op verklaringen van zijn kroongetuige. De advocaten van de verdediging hebben echter grote twijfels over zijn betrouwbaarheid.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert