FINANCIEEL.com

Vogels gebruiken de anti-vogelspikes van mensen om hun nesten te bouwen: Nederlandse onderzoeker

Vogels gebruiken de anti-vogelspikes van mensen om hun nesten te bouwen: Nederlandse onderzoeker

Vogels, met name eksters, gebruiken de stekels die mensen op hun balkons en daken plaatsen om vogels weg te houden om hun nesten te bouwen en te beschermen, ontdekte de Nederlandse bioloog en onderzoeker Auke-Florian Hiemstra. “Dat ze het zo slim gebruiken, is krankzinnig”, zegt hij tegen RTL Nieuws. “Dat anti-vogelmateriaal wordt gebruikt om een ​​nest te maken, waardoor er weer meer vogels ontstaan, dat vind ik hilarisch.”

Eksters gebruiken altijd scherpe voorwerpen om roofdieren en andere vogels uit hun nest te houden, maar doornige planten zijn vaak moeilijk te vinden in steden. Dus hebben ze zich tot de anti-vogelspikes van mensen gewend. “Het leuke is dat die eksters de stekels van daken halen en op hun eigen nest zetten.”

Hiemstra weet niet hoe lang eksters en andere vogels dit al doen. De nesten die hij bestudeerde dateren van de afgelopen jaren. Maar het zou best kunnen dat niemand het eerder heeft opgemerkt, zei hij.

Op de binnenplaats van een ziekenhuis in Antwerpen vond hij een eksternest gemaakt met honderden stekels. “Je kunt nog steeds een spoor van lijm op het dak zien, waar vroeger de spijkers zaten,” zei hij. “De ekster wrikte hem los.”

Hoewel de anti-vogelpinnen blijkbaar niet goed werken om eksters van daken en balkons te houden, zijn ze zeer effectief om nesten te beschermen, zei Hiemstra. “Op zo’n nest landen om eieren of jongen te stelen wordt een stuk complexer als al die scherpe stekels uitsteken”, legt hij uit. “1.500 metalen spikes, 50 meter anti-vogelmateriaal op één hoop. Je komt daar echt niet zomaar binnen als een kraai.”

Hiemstra vond ook andere materialen die vogels gebruikten om hun nest te beschermen, waaronder prikkeldraad. “Mijn favoriet is een ekster die breinaalden in het dak van het nest gebruikte. Ik denk dat hij heel blij thuiskwam, zo van: kijk eens wat ik heb gevonden”, zei hij. “Het is zo’n opstandig gedrag. Ik juich voor de vogels.”

Het nest uit het Antwerpse ziekenhuis staat momenteel in Naturalis.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert