Voedselbanken raken op door minder donaties

By Jernst van Waal

Voedselbank Nederland ziet de voedselvoorziening bij de Nederlandse voedselbanken al enkele weken teruglopen. Dit komt door minder donaties, gecombineerd met meer mensen die voedselhulp nodig hebben.

Steeds meer voedselbanken in het hele land kampen met tekorten, waardoor klanten minder uitgebreide pakketten krijgen. De tekorten verschillen per locatie, maar het gaat vooral om bederfelijke producten, zoals kaas en vlees, zegt Pien de Ruig van Voedselbank Nederland tegen de NOS.

“We hebben de laatste tijd veel minder eten zien binnenkomen”, zei De Ruig. “We zien dat supermarkten zich veel meer bewust zijn van voedselverspilling, wat natuurlijk een goede zaak is, maar daardoor komt het eten niet meer naar ons toe.” Ook donaties van lokale leveranciers en restaurants verdwijnen.

“Iedereen probeert in deze tijden van crisis het hoofd boven water te houden. Op dit moment zijn er enkele voedselbanken met echt lege schappen, wat een signaal is dat we serieus moeten nemen”, aldus De Ruig.

Het aantal mensen dat voor hun maaltijden op voedselbanken rekent, neemt al enige tijd toe. Op de laatste meetdatum op 30 juni kregen in totaal 38 duizend huishoudens wekelijks hulp van voedselbanken, 8,5 procent meer dan een jaar eerder.

De organisatie bereidt zich voor om de komende tijd nog meer mensen te helpen, nu door de coronaviruscrisis meer gezinnen hulp nodig hebben. “Als we enerzijds structureel minder eten krijgen en anderzijds meer klanten, dan komen we echt in een dilemma terecht”, aldus De Ruig.