Vijfde explosie gericht op Poolse supermarkt vernietigt Tilburgse winkel

By Jernst van Waal

Een explosie scheurde voor de vijfde keer in een maand een Poolse supermarkt in Nederland uit elkaar, het meest recente incident vond plaats in Warszawa in Tilburg, maandagochtend vroeg. Vier winkels waren het doelwit van de vijf explosies en ze waren allemaal eigendom van leden van dezelfde Iraaks-Koerdische familie.

”Het pand is ernstig beschadigd. De gevel is weg ”, aldus de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant in een verklaring. “Het winkelcentrum is door de politie afgesloten voor nader onderzoek.” De politie wilde dat iedereen met beelden van beveiligingscamera’s uit het gebied, of getuigen, onmiddellijk contact met hen opnam.

Bij het laatste incident zijn geen lichamelijk letsel gemeld. “Ik ben erg verdrietig”, zei Taha Mahmoed, de eigenaar van de Warszawa-supermarkt die in oktober werd geopend. “Het was een prachtige winkel met veel personeel en een succesvol bedrijf”, vertelt hij aan Omroep Brabant.

Mahmoed beschuldigde de politie ervan met de voeten te slepen tijdens het onderzoek naar de soortgelijke aanslagen op 8, 9 en 12 december. “De politie is lui”, zei hij. “In Aalsmeer en Beverwijk hadden ze al beloofd actie te ondernemen. Er is helemaal niets gebeurd.

Mahmoed vertelde ook aan de omroep dat hij eigenaar was van de locatie in Aalsmeer, die in het belang van de openbare veiligheid voor langere tijd gesloten was. De politie erkende drie weken geleden dat ze dachten dat de bombardementen verband hielden.

De Tilburgse ontploffing vond plaats op het Palletplein net voor 02.25 uur. De eerste hulpdiensten ter plaatse sloegen alarm om meer personeel naar buiten te brengen, en een Grip 1 regionale rampenbestrijding werd net na 03.00 uur afgekondigd om alle bemanningen onder één commandant te coördineren. .

“De explosie veroorzaakte een kleine brand en de luiken op de begane grond van een aangrenzend [storage] de eenheid is opengereten, ‘zei het beveiligingsbureau. Onderzoekers ter plaatse concludeerden om 3:15 uur dat een tweede explosie onwaarschijnlijk was, en de brand werd 15 minuten later geblust. Brandweerlieden bleven de komende drie uur ter plaatse om te voorkomen dat het vuur opnieuw oplaaide.

“Het ging heel goed. Ik begrijp het niet. Een bom in Nederland? Hoe is dat mogelijk?” Zei Mahmoed. “Dit is een ordelijk land.”