Video: Tornado treft Zeeuwse gemeenschap en verwondt meerdere mensen

By Jernst van Waal

Maandagmiddag zijn meerdere mensen gewond geraakt toen een trechterwolk langs Zierikzee raasde. Het is nog niet bekend hoeveel mensen gewond zijn geraakt en over de omvang van hun verwondingen was ook niets bekend, aldus de Veiligheidsregio Zeeland. Van minstens vier huizen waaiden de daken af ​​en van de daken van vele andere gebouwen werden dakpannen gescheurd. Bomen werden ook neergehaald en ruiten werden ingeslagen.

“De schade aan meerdere straten in Zierikzee is aanzienlijk”, zegt de veiligheidsdienst in zijn eerste details over de situatie. Zowel de brandweer als ambulances zijn naar het Zeeuwse terrein gestuurd.

Er waren geen gegevens waaruit bleek dat het nationale waarschuwingssysteem van het land, NL-Alert, werd gebruikt voordat de trechterwolk de stad van bijna 12.000 inwoners trof. Omstreeks 14.30 uur werd er na het incident een waarschuwing verstuurd met het verzoek de omgeving te mijden, zodat hulpverleners ongestoord hun werk konden doen. Het gebied besloeg het grootste deel van de stad, inclusief het centrale district, en strekte zich uit in het westen van de kust tot aan de N56 en in het noorden bij het dorp Schuddebeurs.

Bewoner Douwe Ouwerkerk was thuis voor de lunch toen het gebeurde. “Het voelde alsof de kamer in een vacuüm werd opgezogen, wat een behoorlijk sterke sensatie was”, zei hij. Ouwerkerk zag toen allerlei puin rond zijn huis in de historische binnenstad vliegen. Het puin vloog tientallen meters weg, zei hij. ‘Dakpannen, een tuinzwembad, iets dat op een tent leek,’ vermoedde hij. Op een foto die hij stuurde was te zien dat de parasols van een terras aan het centrale Havenplein aan flarden waren geschoten.

Het was een “zwakke” tornado, ondanks de aanzienlijke schade die het aanrichtte, aldus Weeronline. Een tornado kan worden veroorzaakt door een zware onweersbui, wanneer de lucht snel draait onder een onweerswolk, aldus de weerberichtorganisatie. Het is vergelijkbaar met een wervelwind van enkele tientallen tot enkele honderden meters breed. Ze duren vaak niet lang, maar een zeer krachtige tornado kan uren aanhouden.

Volgens Weeronline registreert Nederland jaarlijks één tot drie tornado’s. Enkele bijzonder zware tornado’s trokken in juni 1967 over Nederland. Zeven doden en tientallen gewonden.

Op 17 augustus 1992 raasde een tornado over Ameland. Op een camping bij het plaatsje Nes is een dode en vijf mensen gewond geraakt. Meer recentelijk was Amsterdam getuige van een tornado op 9 augustus 2019. De zwakke tornado stak ook het IJ over en veroorzaakte geen grote schade.