Versoepelingen coronamaatregelen liggen op tafel maar minister van Volksgezondheid waarschuwt voor ‘te veel optimisme’

By Jernst van Waal

Een deel van het kabinet komt vandaag bijeen in het Catshuis, de ambtswoning van de minister-president, om te praten met epidemiologen en medische experts. Er is het hoofd van het RIVM, Jaap van Dissel. Volgens ingewijden ligt er sprake van versoepelingen van de coronamaatregelen, maar volgens het Outbreak Management Team (OMT) zijn er zorgen dat deze te vroeg komen omdat de druk op de zorg nog steeds toeneemt.

Deze week is uitgelekt dat het kabinet op 21 april de terrassen wil heropenen en de avondklok wil opheffen als de cijfers het toelaten. Het kabinet wil ook dat studenten in het hoger onderwijs weer fysiek colleges kunnen bijwonen. Ze moeten dan vooraf worden getest en voldoen aan de coronaregels, zoals het aanhouden van een afstand van 1,5 meter.

Voor winkels is wellicht ook meer mogelijk, maar insiders twijfelden eerder of deze ontspanning de finish haalt. Ze wezen er ook op dat winkels al op afspraak klanten kunnen ontvangen of artikelen kunnen laten ophalen.

Dinsdag houden vertrekkend premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge weer een persconferentie. Ze zullen dan een plan schetsen om de samenleving geleidelijk te heropenen. De Jonge waarschuwde vrijdag in het RTL-programma BEAU voor te veel optimisme. Hij wilde niet anticiperen op de besluitvorming van dinsdag. “Maar ik zou er graag aan willen toevoegen dat we geen domme dingen gaan doen voor de gezondheidszorg.”