Versoepeling quarantaineregels voor scholieren, zeggen gezondheidsdiensten

By Jernst van Waal

De directeuren Volksgezondheid van de GGD-gezondheidsdiensten willen dat het quarantainebeleid voor scholieren wordt versoepeld. Volgens de directeuren is de quarantaine voor scholieren zijn doel voorbijgeschoten en neemt de schade aan de gezondheid toe in plaats van af. Het Outbreak Management Team (OMT) komt vrijdag bijeen om het quarantainebeleid voor het onderwijs te bespreken.

Deze oproep van de directeuren van de gezondheidsdiensten is opmerkelijk. Tot nu toe staan ​​ze volledig achter het quarantainebeleid, zeiden ze. De 25 directeuren van de regionale GGD’en en Andre Rouvoet, voorzitter van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland, ondertekenden allen de oproep. De functie van directeur Volksgezondheid is in 2012 bij wet ingevoerd om Nederland beter voor te bereiden op grootschalige uitbraken van infectieziekten en om goed in te kunnen spelen op maatschappelijke ontwikkelingen.

Als de regel dat een hele klas in quarantaine moet als er drie of meer Covid-19-besmettingen zijn, wordt versoepeld, hoeven er minder lessen naar huis te worden gestuurd, zeggen de directeuren. “Scholen zijn dan beter in staat om op een normale manier onderwijs te geven en jongeren kunnen zich gezond en veilig ontwikkelen.” Het aantal schoolklassen dat onder de huidige quarantaineregels naar huis wordt gestuurd, neemt snel toe. “In heel Nederland zit momenteel een kwart van de basisschoolleerlingen in quarantaine. Op basis van de groei van het aantal besmettingen met het coronavirus zal dit aantal de komende weken flink groeien”, aldus de directeuren.

Momenteel besmetten elke vier besmette mensen vijf nieuwe mensen met het coronavirus, aldus de directeuren. Maar de nu dominante Omicron-variant lijkt tot minder ernstige klachten en minder ziekenhuisopnames te leiden. “Als de trend van besmettingen doorzet, kan de samenleving ontwricht raken, omdat grote aantallen mensen in isolatie of quarantaine zouden moeten gaan na contact met een persoon die positief testte.”

De quarantaineregels hebben veel negatieve effecten, vooral voor jongeren, aldus de directeuren. Omdat veel kinderen en jongeren niet ingeënt zijn en pas vanaf hun 18e een boostervaccinatie kunnen krijgen, moeten ze na contact met een besmet persoon direct in quarantaine. “De gevolgen voor leerlingen zijn groot. Ondanks alle inspanningen van scholen leidt digitaal onderwijs thuis tot leerachterstanden. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om thuis goed te studeren. Er is geen ruimte. thuiswerken kan kinderen niet ondersteunen in het leerproces. Kortom, er zijn veel factoren die leiden tot achterblijvende leerprestaties.”

De directeuren wezen ook op het sociaal isolement waarin leerlingen terecht kunnen komen doordat leerlingen die in quarantaine moeten geen fysiek contact mogen hebben met klasgenoten of vriendjes en vriendinnetjes. “Meer dan voorheen worstelen jongeren met eenzaamheid of depressieve gevoelens. Sommigen hebben het gevoel dat ze in een uitzichtloze situatie zijn beland.”