Site pictogram Financieel.com

Verdachten kunnen 4,5 jaar krijgen voor een mislukte gevangenisstraf

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste 4,5 jaar gevangenisstraf van vier Franse mannen wegens een mislukte poging om de veroordeelde moordenaar Omar L. in januari uit de gevangenis in Zutphen te bevrijden. Volgens het liveblog van het AD over het proces vroeg de gevangenis 170 duizend euro aan schadevergoeding om de schade te herstellen die was veroorzaakt door de mislukte ontsnapping.

De 25-jarige Hatime O., de 30-jarige Alberic G., de 27-jarige Bilal L. en de 22-jarige Foulet N. worden beschuldigd van een mislukte ontsnapping uit de gevangenis en steken een bus in brand de gevangenis, beschadiging van het hekwerk van de gevangenis en bezit van drie gestolen voertuigen.

Volgens de autoriteiten kwamen de vier verdachten op zondag 19 januari 2020 rond 10.30 uur aan bij de gevangenis. Een van hen had een afspraak in de gevangenis en ging de gevangenis binnen, waar hij met een vogelkooi de deur opendeed. dat zijn drie makkers zich bij hem konden voegen. Ze probeerden een draadloze haakse slijper te gebruiken om de tweede poort open te snijden en rookbommen te gooien in een poging te verbergen wat ze aan het doen waren. De rookbommen waren niet erg effectief en de beveiligingscamera’s vingen duidelijk wat ze van plan waren. De batterij van de haakse slijper was leeg voordat ze erin slaagden het hek te openen.

De vier verdachten ontvluchtten de scène en zetten een bus die geparkeerd stond bij de gevangenis in brand, vermoedelijk als afleiding. De politie haalde hen in Zevenaar in, waar alle vier de mannen werden opgepakt. Sindsdien zitten ze in voorlopige hechtenis.

De aanklager noemde deze mislukte poging om Omar L. uit de gevangenis te bevrijden een “ernstige schending van de rechtsorde”. Op het bevrijden van een gevangene uit de gevangenis zit maximaal vier jaar cel, maar volgens de officier van justitie zijn de acties van de verdachten “vakkundig voorbereid”. “De rolverdeling, het rangschikken van de voertuigen, de tools: het had een succes kunnen worden.” Als de verdachten niet de verkeerde keuzes hadden gemaakt toen ze probeerden door de poorten te breken, had hun plan mogelijk gewerkt, zei de aanklager. “Het is een dikke middelvinger naar de rechtsstaat en dus komt er een hogere [sentence] vraag naar.”

Omar L. werd vorig jaar samen met Hicham M. veroordeeld voor twee moordaanslagen en drie pogingen tot moord. De rechtbank achtte bewezen dat L. opdracht gaf tot de aanslagen en M. de schutter was. L. werd veroordeeld tot levenslang in de gevangenis.

L. is ook verbonden met de bende die naar verluidt wordt gerund door Benaouf A., die in 2017 ook in het middelpunt stond van een verijdelde ontsnapping uit de gevangenis. Een groep mannen probeerde een helikopter te kapen en A. uit de gevangenis in Roermond te breken, nadat die hij werd overgebracht naar de zwaarbewaakte gevangenis in Vught. A. werd veroordeeld tot vier jaar extra gevangenisstraf wegens de verijdelde gevangenisstraf. De rechtbank annuleerde ook de “voorwaardelijke invrijheidstelling”, waarop veroordeelden recht hebben na tweederde van hun straf.

Mobiele versie afsluiten