Verdachte veroordeeld voor dreiging, vrijgesproken in terreurcomplot Amsterdam Pride

By Jernst van Waal

Een 32-jarige man uit Amsterdam die afgelopen augustus werd gearresteerd op verdenking van voorbereiding op het plegen van een terroristische aanslag gericht op de Pride Parade van de stad, werd veroordeeld tot vijf maanden gevangenisstraf en verplichte psychiatrische behandeling wegens het uiten van bedreigingen. De man werd niet schuldig bevonden aan het daadwerkelijk plannen van een terroristische aanslag.

Gedragsdeskundigen die Tahsin E. onderzochten, ontdekten dat hij lijdt aan een autistische stoornis en niet volledig verantwoordelijk is voor zijn daden. De rechtbank was er ook niet van overtuigd dat Tahsin E. daadwerkelijk een terroristisch motief van terrorisme had toen hij dreigementen uitte tegen het Pride-evenement dat vorig jaar zou plaatsvinden. Hij heeft ook bedreigingen geuit tegen Joodse mensen en politieagenten.

De man werd op 7 augustus vorig jaar aangehouden nadat de politie meldingen ontving van de inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD en de Amerikaanse FBI. Telefoons, waterstofperoxide en spuiten werden vervolgens bij hem thuis in beslag genomen.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zocht hij daarvoor online naar informatie over chemicaliën waarmee explosieven kunnen worden gemaakt. Op Twitter vroeg hij of iemand een AK-47 te koop had omdat hij ‘die nodig had voor de Gay Pride Parade’. De man sprak ook over de explosieven die hij van plan was te maken op een groepschatplatform Discord.

De aanklager is van mening dat Tahsin E. zich ook wilde richten op Joodse mensen en de politie. Op sociale media zei hij “Jood gespot” op een clip van een videogame waarin te zien is dat iemand wordt neergeschoten.

De verdachte heeft zelf ontkend geradicaliseerd te zijn of extremistische groeperingen te steunen. Hij legde uit dat hij sociale media gebruikte om mensen uit te lokken en frustraties te uiten.

Het OM had de rechtbank gevraagd de man te veroordelen en hem te veroordelen tot acht à negen maanden achter de tralies, naast verplichte psychiatrische opname.

Pride Amsterdam stond vorig jaar gepland van 25 juli tot en met 2 augustus, maar is afgelast vanwege de coronaviruspandemie. Een demonstratie tegen anti-LGBTQ-geweld op het Museumplein, die de reguliere botenparade moest vervangen, werd later ook geannuleerd.