Verdachte gearresteerd wegens diefstal van € 1,1 miljoen via phishing-sms

By admin

De politie heeft maandagmorgen een 21-jarige man uit Groningen aangehouden op verdenking van verschillende gevallen van online betalingsfraude. Hij wordt onder meer verdacht van oplichting van een Noord-Hollandse man van 1,1 miljoen euro vorig jaar met een phishing-sms.

Volgens de politie benaderde de verdachte zijn slachtoffers via Marktplaats of sms en lokte hen naar nepwebsites, waar ze werden misleid om hun betalingsgegevens achter te laten. Van daaruit gebruikte hij het online bankieren van de slachtoffers om geld van hun rekeningen te halen of om online dingen te kopen. De verdachte was “buitengewoon wendbaar met het volledige arsenaal aan digitale oplichting, van fraude met betalingskoppelingen tot het verzenden van valse betalingsherinneringen via een zogenaamde sms-bom”, zei de politie.

De jongeman werd volgens de politie op heterdaad betrapt. Toen het arrestatieteam bij hem thuis aankwam, troffen ze een laptop aan waarop een ‘dashboard’ allerlei digitale scams draaide.

Volgens de politie bezat de verdachte heel wat dure spullen zonder enige bron van legaal inkomen. Hij besteedde vooral veel aan dure merkkleding. Na de arrestatie heeft de politie een groot aantal luxegoederen in beslag genomen, waaronder drie paar schoenen van bijna duizend euro per stuk en een jasje met een winkelwaarde van 1.050 euro. Mobiele telefoons en computerapparatuur werden ook in beslag genomen voor verder onderzoek.

Bij het Noord-Hollandse slachtoffer was in één nacht 1,1 miljoen euro van hem gestolen nadat hij op een via SMS ontvangen link had geklikt. Het geld werd gedeeltelijk overgemaakt naar de bankrekeningen van 140 geldmuilezels verspreid over het hele land. “In termen van financiële schade is dit het grootste geval van sms-phishing ooit, met het grootste aantal geldmuilezels in één geval”, aldus de politie.

Verschillende van deze geldmuilezels zijn gearresteerd en de politie arresteert nog steeds “met enige regelmaat” anderen. “Politie-eenheden in het hele land hebben van het Openbaar Ministerie Noord-Nederland een zogenaamd ‘face book’ ontvangen van verdachten die filmden terwijl ze het gestolen geld ophaalden. Dat face book leidt regelmatig tot de erkenning van verdachten die zijn gearresteerd,” zei de politie.

De 21-jarige Groningse man werd voorgeleid en voor 14 dagen in hechtenis genomen.