FINANCIEEL.com

Veilingsite Catawiki onder vuur vanwege handel in archeologische vondsten

Veilingsite Catawiki onder vuur vanwege handel in archeologische vondsten

De politie wil dat de bekende veilingsite Catawiki stopt met het aanbieden van archeologische objecten als de herkomst onduidelijk is. De veilingsite heeft weinig interne controle en transparantie met betrekking tot deze objecten, waardoor het risico op illegaliteit aanzienlijk is, zo vertelden de afdeling Kunstcriminaliteit van de Nederlandse politie en archeologische experts aan de Telegraaf, en noemden Catawiki een “absoluut gevaar” voor archeologische schatten.

Cultureel erfgoed dat in de kunsthandel wordt aangeboden, moet herkomstdocumentatie bevatten waaruit blijkt dat het legaal is verkregen. In 2015 bestudeerde kunstexpert Mike van der Steenhoven oudheden uit Egypte die op de site werden aangeboden en ontdekte dat minder dan 17 procent van de objecten een oorsprongsverklaring had, ondersteund door passende documenten. Sindsdien heeft Catawiki niets meer met zijn aanbevelingen gedaan, zegt Van der Steenhoven tegen de krant.

‘Het grote probleem met deze antiquiteiten is dat het niet of moeilijk vast te stellen is of ze legaal zijn verkregen’, zegt Richard Bronswijk van het Team Art Crime van de politie tegen de krant. “Een enorm aantal objecten wordt illegaal gewonnen of geëxporteerd in landen als Egypte of Irak. Catawiki let niet op duidelijkheid en controle van de herkomst.”

Volgens Bronswijk werken handelaren vaak onder een profielnaam en kent alleen Catawiki hun identiteit. “Het is erg moeilijk voor onderzoekers om ze te identificeren. Catawiki riskeert via hun podium geroofde objecten uit conflictgebieden te veilen en daarmee medeplichtig te zijn aan misdaden tegen de menselijkheid.”

Catawiki heeft “experts” belast met het beoordelen van stukken en het verstrekken van een keurmerk voor legaliteit. Maar volgens Lynda Albertson, hoofd van de Association for Research into Crimes against Art, is het onmogelijk om objecten van een afstand te beoordelen. “Ik analyseerde in één maand tien veilingen met meer dan duizend oude voorwerpen. Het is voor een handjevol experts onmogelijk om in een paar weken zoveel objecten goed te controleren. Bovendien hebben ze niet eens een echte archeologische achtergrond,’ zei Albertson. Ze noemde de vindplaats een ‘absoluut gevaar’ voor archeologische schatten.

In een reactie aan de Telegraaf wees Catawiki erop dat het onderzoek van Van der Steenhoven acht jaar oud is, zich alleen richt op Egyptische voorwerpen, en dat de conclusies moeilijk te verifiëren zijn. Catawiki zei dat het een nultolerantiebeleid heeft voor illegale handel.

“In tegenstelling tot de meeste andere marktplaatsen hebben we honderden gekwalificeerde experts in dienst om elk item te selecteren en te controleren aan de hand van strikte richtlijnen en toepasselijke regelgeving voordat het in de uitverkoop gaat”, aldus de veilingsite. “Elk jaar keuren onze experts duizenden archeologische objecten af ​​die niet aan onze richtlijnen voldoen, en problemen zijn daarom uiterst zeldzaam op Catawiki. Vragen over de herkomst van objecten nemen we zeer serieus.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert