Site pictogram Financieel.com

Veel winkels snijden uren door personeelstekort

Een personeelstekort in de detailhandel dwingt veel winkels tot vroegtijdige sluiting, aldus Nu.nl. De Nederlandse Retail Council (RND) en INretail, een branchevereniging voor de mode-, sport- en schoenenindustrie, melden beide dit probleem.

Er zijn momenteel zo’n 40.000 vacatures in de detailhandel en bedrijven hebben ook moeite om personeel te behouden als ze eenmaal zijn aangenomen. Het probleem treft ook distributiecentra. “Er is enorme concurrentie tussen verschillende sectoren en iedereen vist in dezelfde vijver”, zegt Jan Meerman, directeur van INretail.

Hierdoor passen veel middelgrote bedrijven hun uren aan. “Steeds meer winkels sluiten vroeger: bijvoorbeeld om zes uur ’s avonds in plaats van acht uur”, zegt Eus Peters, directeur van de RND.

Ondernemers redden het ook door kleinere filialen van bedrijven te sluiten om personeel naar “grotere, winstgevende winkels” te sturen, zei Meerman. Hij stelde ook voor te investeren in technologie die de behoefte aan menselijk personeel vermindert: bijvoorbeeld meer self-checkouts.

De situatie is “zeer zorgwekkend”, zei Peters. Olaf Zwijnenburg, sectormanager retail en groothandel bij Rabobank, beaamt dat onderbezette winkels zich in een precaire positie bevinden.

“Retailers moeten hun best doen om klanten terug naar de winkels te krijgen”, zegt hij tegen Nu.nl. “Een inspirerende winkelomgeving en personeel met veel kennis zijn daarbij erg belangrijk. Als de kwaliteit van het personeel niet voldoende is, gaat uiteindelijk de concurrentie verloren.”

Mobiele versie afsluiten