Veel NL-bars kunnen het zich niet veroorloven om opnieuw te openen onder coroanvirusregels

By admin

Ondanks dat bars, restaurants en cafés op maandag eindelijk weer open mogen in Nederland, houden velen voorlopig hun deuren dicht. Veel van de kleinere vestigingen slagen er fysiek niet in om sociale afstand te houden en iedereen 1,5 meter uit elkaar te houden. En sommigen die dat wel kunnen, zullen zo weinig klanten kunnen huisvesten dat opening financieel niet mogelijk is, meldt AD.

Horecavereniging KHN kon de krant niet precies vertellen hoeveel restaurants, bars en cafés maandag gesloten blijven, maar naar schatting enkele tientallen. “Het is technisch gezien in heel wat situaties technisch onmogelijk om anderhalve meter uit elkaar te houden. Maar voor de meeste horecabedrijven zal het ook financieel niet rendabel zijn”, zei een woordvoerder tegen AD.

Dat geldt voor muziekcafé Dollars in Nijmegen. Als eigenaar Maarten Rooijakkers de gebieden waar sociale afstand onmogelijk is, zoals de bar en de badkamers, afzet, kan hij maar zo’n 30 klanten tegelijk huisvesten – minder dan 10 procent van zijn gebruikelijke gewoonte, zei hij tegen de krant. ‘Als je niet op zijn minst alle kosten terugverdient, heeft opening geen zin. Ik help hooguit de staatsschuld te verminderen omdat ik minder overheidssteun nodig heb’, zei hij.

Ook Restaurant De Koe in Volendam blijft gesloten. De gebruikelijke gewoonte bestaat voornamelijk uit toeristen van buiten de Europese Unie. En aangezien toerisme nog steeds verboden is, zou opening niet veel waard zijn, zei mede-eigenaar Pieter Jonk tegen de krant.

Alleen Heineken brouwerij verwacht dat ongeveer de helft van de meer dan 800 bedrijven die zij levert gesloten zal blijven. Toen alle bars in april en mei gesloten werden besteld, rekende de Nederlandse biergigant geen taphuur aan. Maar nu de horeca weer open kan, heeft Heineken haar klanten laten weten dat ze weer taphuur moeten gaan innen.

De brouwer onderzoekt of hij kortingen kan bieden of dat de bierprijzen kunnen worden aangepast, zei woordvoerder Menno van der Vlist tegen AD. Maar het kan het zich niet veroorloven om nog langer van de huur af te zien. ‘De pijn van deze crisis wordt door iedereen gevoeld. Ook door Heineken.’ Heineken is bereid om met elke ondernemer afzonderlijk te praten om te kijken of er afspraken gemaakt kunnen worden, aldus Van der Vlist. ‘Geen enkele situatie is hetzelfde. We doen echt wat we kunnen.’