Vakbonden woedend over ontslagboete geschrapt van coronavirushulp; Discussies zijn aan de gang, zegt PM

By admin

Vakbonden zijn woedend over het besluit van de regering om de zogenaamde ontslagboete uit het coronavirus-hulppakket voor bedrijven te schrappen en waarschuwen dat dit tot massale ontslagen zal leiden. Volgens premier Mark Rutte is het kabinet hierover nog in gesprek met de vakbonden. Het schrappen van deze boete is niet in steen gebeiteld, maar tegelijkertijd is het ‘belangrijk dat de ontslagboete niet in deze vorm doorgaat’, zei Rutte woensdag in een parlementair debat over het coronavirus, meldt de Telegraaf.

Toen de regering voor het eerst maatregelen nam om bedrijven te ondersteunen tijdens de coronaviruscrisis, werden bedrijven die steun vroegen, gestraft voor het ontslaan van hun werknemers. De regering heeft deze voorwaarde geschrapt toen het hulppakket woensdag werd verlengd. Vakbond FNV uitte bezorgdheid dat dit zou leiden tot het ontslag van veel vaste werknemers, en wees erop dat dit in de eerste ronde van hulp al is gebeurd met flexibele werknemers.

Oppositiepartijen GroenLinks, SP, PvdA en PVV deelden deze zorgen en riepen op tot schrapping van de ontslagboete. Ondanks het feit dat een ontslagboete is ingebouwd in het eerste noodpakket, hebben veel mensen nog steeds hun baan verloren. Dit wordt nog veel erger als de boete wordt afgeschaft, aldus de oppositiepartijen. PvdA-leider Lodewijk Asscher zei dat de regering de steun van zijn partij en de vakbonden zal verliezen als ze op deze weg doorgaat.

Rutte stelt dat er een paradox is in deze zaak. Als een bedrijf al zijn werknemers moet houden of een boete krijgt, dreigt het bedrijf ’topzwaar’ te worden, aldus de premier. Als het bedrijf al kan zien dat het na de crisis niet op volle toeren kan blijven draaien, kan het hele bedrijf instorten als het gedwongen wordt al zijn werknemers te behouden, zei hij. Dan gaan er volgens de premier nog veel meer banen verloren.

Het doel van de regering is niet om bedrijven overeind te houden, maar om werkgelegenheid te behouden, aldus Rutte. En hoewel er “momenteel geen overeenstemming is met de vakbonden, is er een gemeenschappelijk doel”, zei hij. ‘En dat is zoveel mogelijk werkgelegenheid behouden.’