FINANCIEEL.com

Vakbond vreest banenverlies door verdere krimp op Schiphol

Vakbond vreest banenverlies door verdere krimp op Schiphol

De Vereniging Cabinepersoneel (VNC) vreest “aanzienlijke negatieve gevolgen voor de werkgelegenheid” nu de plannen van het kabinet om de luchthaven Schiphol te verkleinen zijn goedgekeurd. Dat zegt de vakbond, die onder meer stewards en stewardessen vertegenwoordigt, naar aanleiding van de uitspraak in hoger beroep om het aantal vluchten op de luchthaven terug te dringen, dat vrijdag openbaar werd gemaakt.

Uiteindelijk kan de krimp van Schiphol meer dan 13.000 banen kosten, blijkt uit onderzoeken die vorige maand zijn uitgevoerd door vakbonden die op de luchthaven werken. De impact zal grotendeels direct na de gedwongen krimp optreden, betoogden onderzoekers van SEO Economisch Onderzoek. Als gevolg hiervan vreesden vakbonden voor massaontslagen. Tussen de 1.400 en 5.400 mensen zouden langdurig werkloos kunnen worden.

De VNC is ook boos dat het verminderen van vluchten waarschijnlijk niet zal leiden tot significante milieuvoordelen, aldus de vakbond. “Als je begint met het verminderen van vluchten vanaf Schiphol, creëer je het zogenaamde waterbedeffect: je verplaatst vliegtuigbewegingen naar het buitenland en daarmee onze banen. Schiphol is een belangrijk internationaal knooppunt en het verminderen van onze vluchten zal ertoe leiden dat we verhuizen naar luchthavens met minder strenge milieuvoorschriften.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert