FINANCIEEL.com

UWV heeft via websites onrechtmatig gegevens verzameld van uitkeringsgerechtigden

UWV heeft via websites onrechtmatig gegevens verzameld van uitkeringsgerechtigden

Het UWV, de overheidsinstantie die zich bezighoudt met uitkeringen, heeft op onrechtmatige wijze gegevens verzameld van uitkeringsgerechtigden. Uit onderzoek van de NOS en Nieuwsuur bleek dat het gebruiksgedrag van uitkeringsgerechtigden op de website van UWV voortdurend werd geanalyseerd en gevolgd door het bureau om te onderzoeken of zij illegaal in het buitenland verbleven terwijl zij een WW-uitkering ontvingen.

Ook de uitkeringsinstantie plaatste in het geheim cookies op haar website om gebruikers te volgen. Hierdoor konden ingelogde gebruikers worden geïdentificeerd en automatisch aan hun IP-adres worden gekoppeld, ontdekte de NOS.

Omdat deze systematische monitoring te ver ging en er geen wettelijke basis was voor het overmatig volgen van uitkeringsgerechtigden via websites, concludeerde Landsadvocaat, het vaste advocatenkantoor van de overheid, dat het UWV-systeem eerder dit jaar moest worden gesloten.

Het onrechtmatige online toezicht leidde er uiteindelijk niet alleen toe dat de Wbp werd overtreden, maar ook dat daadwerkelijke uitkeringsfraudeurs niet meer werden opgespoord. Dit komt doordat alle 580 lopende onderzoeken zijn stopgezet, ook als fraude al was bewezen. Nu wil de Autoriteit Persoonsgegevens opheldering van de uitvoeringsorganisatie.

De uitkeringsinstantie laat in een reactie weten te betreuren dat ze niet voorzichtig genoeg is geweest. “UWV is een publieke dienstverlener en we stellen hoge eisen aan onze rol. In het geval van onze handhavingstaak betekent dit dat zorgvuldig handelen van groot belang is. We vinden het buitengewoon vervelend dat we dat in dit geval niet hebben gedaan”, NOS gemeld.

“Ik ben geschrokken”, zegt FNV-bondsvoorzitter Kitty Jong, die zich ook inzet voor uitkeringsgerechtigden. Ze is vooral boos over de manier waarop werkloze burgers worden behandeld. “Wederom richten we ons op mensen die net hun baan zijn kwijtgeraakt”, zegt Jong. “Terwijl de grote fraude wordt gepleegd door belastingontduikers in Blaricum en Wassenaar. Daar willen we dat ze een rooster uitgooien.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert