Site pictogram Financieel.com

Utrechtse vrachtwagenchauffeur betrapt met 140 kg cocaïne in Britse haven

Een 62-jarige Nederlandse vrachtwagenchauffeur werd deze week in Engeland gearresteerd, beschuldigd van poging 140 kilo cocaïne naar het Verenigd Koninkrijk te smokkelen. Gerrit van E. werd betrapt in de haven van Dover nadat grensofficieren de drugs hadden ontdekt in een verborgen compartiment in de vloer van de grote vrachtauto waarmee hij reed.

Volgens de National Crime Agency (NCA) was Van E. net in het VK aangekomen met een lading papier en karton. De Britse officieren schatten dat de cocaïne een straatwaarde had van ongeveer 14 miljoen pond. De Britse grensmacht vond ook nog eens 50 kilo cocaïne in plunjezakken die verborgen waren in een andere vrachtwagen, waardoor ze twee Tsjechische onderdanen arresteerden.

“Deze inbeslagnames tonen aan dat de georganiseerde criminele netwerken die betrokken zijn bij de internationale drugshandel nog steeds een bedreiging vormen voor het VK, zelfs met de beperkingen die het gevolg zijn van de pandemie van het coronavirus”, zegt Martin Grace, bijkantoorcommandant van de National Crime Agency in Dover. “Deze twee inbeslagnames hebben deze netwerken een aanzienlijke hoeveelheid drugs ontnomen en, cruciaal, een aanzienlijke hoeveelheid winst die opnieuw in meer criminaliteit zou zijn geïnvesteerd.”

“Dit was een zeer succesvolle werkdag voor onze officieren die tussen de twee inbeslagnames een zeer aanzienlijke hoeveelheid drugs uit de circulatie hebben genomen”, zegt Dave Smith, een regionale directeur van Border Force.

Van E. uit Nieuwegein, Utrecht is donderdag in hechtenis genomen tijdens een hoorzitting in Medway, Engeland. Zijn volgende optreden in de rechtbank, in Canterbury, was gepland op 20 mei.

De twee Tsjechische staatsburgers zijn vrijgelaten terwijl het onderzoek naar de kleinere drugsmisbruik doorgaat.

Mobiele versie afsluiten