Universiteiten willen meer investeringen om bij de beste ter wereld te blijven

By Jernst van Waal

Nederlandse universiteiten scoren nog steeds goed op internationale rankings, zoals de onlangs verschenen Shanghai Ranking, maar voorzitter Pieter Duisenberg van universiteitsvereniging VSNU vraagt ​​zich af “voor hoe lang nog”. Investeringen in onderzoek en innovatie in Nederland blijven volgens hem achter bij landen “waarmee we ons graag vergelijken”.

“Om onze positie in de toekomst te behouden, zullen we structureel moeten stijgen naar de 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) aan investeringen in onderzoek die in Europa zijn afgesproken. Het niveau dat onze buurlanden als Duitsland en de Scandinavische landen hebben al overschreden”, aldus Duisenberg.

Dit jaar staan ​​drie Nederlandse universiteiten in de top 100 van de gezaghebbende Shanghai Ranking, aangevoerd door die van Utrecht op plaats 50 – twee plaatsen hoger dan in 2020. Daarna volgen Groningen op plaats 64 (vijf plaatsen hoger dan vorig jaar) en Leiden op plek 83, drie plekken lager dan vorig jaar.

In 2020 haalden vier Nederlandse universiteiten de mondiale top 100. De Erasmus Universiteit is gezakt naar het blok eronder en behoort volgens de makers van de ranking nog steeds tot de 150 beste universiteiten ter wereld, net als de Radboud Universiteit Nijmegen, de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit en Wageningen University & Research. De TU Delft zit daaronder in het blok van 50 universiteiten en mag zich daarmee tot de beste 200 universiteiten rekenen.

Duisenberg zei dat hij “enorm trots” is op onze universiteiten. “Hoewel je er niet alleen op moet focussen, is het voor onze internationale kennispositie van groot belang dat we hoog aangeschreven staan ​​in dit soort rankings”, zei hij.

De top drie van de Shanghai Ranking zijn Harvard (VS), Stanford (VS) en Cambridge (VK).