Uitputting onder gezondheidswerkers vermindert de capaciteit van Nederlandse ziekenhuizen

By Jernst van Waal

Nederlandse ziekenhuizen hebben minder bedden beschikbaar omdat veel zorgverleners thuis kampen met uitputting. Het ziekteverzuim is in sommige regio’s tot twee keer zo hoog als normaal, waardoor ziekenhuizen zich extra zorgen maken over de toenemende coronavirusinfecties, meldt NU.nl na gesprekken met ziekenhuizen in meerdere regio’s.

Op de intensive care van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is momenteel 14 procent van het personeel ziek thuis. “Normaal gesproken is dat tussen de 6 en 8 procent”, zegt Ate van der Zee, voorzitter van het Acute Zorg Netwerk Noord Nederland.

Ziekenhuizen in Noord-Brabant hebben ook te maken met een ziekteverzuim onder verpleegkundigen dat ongeveer twee keer zo hoog is als normaal, vooral door vermoeidheid. “Door het gebrek aan arbeidskrachten kunnen we niet doen wat we willen”, zegt Bart Berden van Acute Zorg Netwerk Brabant. Ziekenhuismedewerkers hebben niets meer te geven, zegt Frank Bloemers, verantwoordelijk voor de pati├źntendistributie in Noord-Holland en Flevoland.

Nu het aantal besmettingen met het coronavirus in de derde golf toeneemt, wil vertrekkend minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge opschalen naar 1.700 intensive care-bedden door het hele land. Ziekenhuizen hebben al hun bezorgdheid geuit dat dit niet mogelijk zal zijn. “We kunnen waarschijnlijk niet opschalen”, zegt Van der Zee, tevens voorzitter van het UMCG, tegen NU.nl. “Als we meer Covid-19-zorg moeten bieden, zullen we nog meer reguliere zorg moeten afbouwen.”

Diederik Gommers en Ernst Kuipers, specialisten op de intensive care en de voorzitters van de IC-verenigingen in het land, riepen de regering op om haar vaccinatiestrategie te wijzigen zodat iedereen boven de 60 zo snel mogelijk zijn eerste prik kan krijgen, ook als dat mogelijk is. betekent iets langer wachten op de tweede dosis. Volgens hen is dit de enige manier om de druk op de ziekenhuizen te verlichten.