FINANCIEEL.com

Uitmarkt festival niet meer in Amsterdam maar elk jaar in een andere stad

Uitmarkt festival niet meer in Amsterdam maar elk jaar in een andere stad

Na 45 jaar wordt het jaarlijkse Uitmarktfestival niet meer gehouden in Amsterdam. Het evenement zal worden omgezet in een nieuw format onder de naam “De Opening”. De eerste editie van dit nieuwe concept zal volgend jaar zijn, al is nog niet bekend gemaakt in welke stad het gehouden zal worden. Vanaf dat moment roteert het elk jaar naar een andere stad.

Traditioneel is het Uitmarktfestival een groot cultureel evenement dat jaarlijks eind augustus in een weekend in Amsterdam wordt gehouden en de opening markeert van het nieuwe culturele seizoen in Nederland.

Stichting Uitmarkt zag echter de noodzaak in van een opfrissing van het concept van het evenement. Uit een onderzoek in opdracht van stakeholders uit de sector, overheden en financiers bleek dat “een Uitmarkt op één centrale plek niet langer het doel dient om een ​​breed en divers aanbod van kunst en cultuur voor zoveel mogelijk mensen onder de aandacht te brengen”. Verder bleek de vroegere werkwijze van kramen en folders achterhaald te zijn in “het huidige digitale en duurzame tijdperk”.

Het nieuwe plan beoogt elk jaar in het laatste weekend van augustus kunst en cultuur in een andere stad te vieren en tentoon te stellen. “Het is te vergelijken met een landelijk evenement als Koningsdag of Sinterklaas”, aldus Stichting Uitmarkt. Naast een centraal podium en live tv-uitzendingen stelt de gaststad haar culturele locaties open voor het publiek, met een programma met onder meer debatten en schrijverscafés. “Andere steden kunnen zich aansluiten onder dezelfde nationale vlag, met hun eigen instellingen en culturele programmering, wat bijdraagt ​​aan culturele diversiteit en bereik.”

Dit jaar wordt het begin van het culturele seizoen in Amsterdam op kleinere schaal gevierd, maar draagt ​​het nu al de nieuwe naam, De Opening. Onderdeel van het programma is een grootse show van Koninklijk Theater Carré in Amsterdam op zaterdag 26 augustus die de NTR uitzendt op NPO 2. In de show zijn optredens te zien van onder meer Huub van der Lubbe, Eric Corton, Jett Rebel, Claudia de Breij, Naaz en Spinvis.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert