Uitbraakexperts adviseerden om scholen open te houden: rapport

By Jernst van Waal

Het Outbreak Management Team adviseerde het kabinet om alle onderwijsniveaus open te houden, vertellen bronnen aan de NOS. Of het kabinet dit advies zal opvolgen, valt nog te bezien.

Hoewel er veel besmettingen met het coronavirus zijn op scholen, vindt het OMT dat de overheid er alles aan moet doen om de scholen open te houden. Het advies geldt volgens de bronnen voor het basis-, voortgezet en hoger onderwijs. Het OMT zei tegen het kabinet om eerst naar andere sectoren te kijken voor het terugdringen van besmettingen.

De omroep zegt niet of het advies ook geldt voor kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang.

Ook de PO-Raad, de koepelorganisatie voor basisscholen, drong er bij het kabinet op aan om de scholen open te houden. Het sluiten van scholen straffen kinderen onterecht, aldus de organisatie.

De ministers die betrokken zijn bij de Nederlandse aanpak van het coronavirus komen donderdag bijeen om verdere maatregelen te bespreken om de verspreiding van het virus in te dammen. Het aantal nieuwe besmettingen ligt al geruime tijd gestaag boven de 20 duizend, waarbij het RIVM woensdag 23.789 nieuwe gevallen meldt – een nieuw dagrecord.

Het is niet duidelijk of het kabinet het OMT-advies overneemt. Waarnemend premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge houden vrijdag een persconferentie.