FINANCIEEL.com

Uit onderzoek blijkt dat mannen van middelbare leeftijd vaker zelfmoord plegen

Uit onderzoek blijkt dat mannen van middelbare leeftijd vaker zelfmoord plegen

Er zijn 14,5 keer zoveel zelfmoorden onder alleenstaande mannen van middelbare leeftijd die geestelijke gezondheidsproblemen hebben en een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangen dan onder andere mannen van middelbare leeftijd. Dat meldt 113Zelfmoordpreventie na onderzoek in samenwerking met het Trimbos Instituut. Verder wijzen de onderzoekers erop dat het taboe rond geestelijke gezondheid en zelfmoord onder mannen doorbroken moet worden.

Vier op de tien mensen die in Nederland door zelfmoord om het leven komen, zijn mannen van middelbare leeftijd. “Hiermee zijn mannen van middelbare leeftijd de grootste risicogroep voor zelfmoord in Nederland”, aldus 113 Zelfmoordpreventie.

Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek, de GGZ-instellingen en vragenlijsten ingevuld door nabestaanden. Tussen 2013 en 2021 stierven in Nederland 6.656 mannen tussen de 40 en 70 jaar door zelfmoord.

Binnen deze groep lijken de belangrijkste factoren mannen te zijn die geestelijke gezondheidsproblemen hebben, een handicap, werkloosheid of een algemene sociale uitkering ontvangen, alleenstaand, ongehuwd, weduwe of gescheiden zijn, lichamelijke gezondheidsproblemen hebben of een laag inkomen hebben. Wanneer verschillende factoren samenkomen, kan het risico op zelfmoord aanzienlijk toenemen.

Uit het onderzoek blijkt echter ook dat volgens 113 Suicide Prevention ongeveer 41% van de mannen die door zelfmoord zijn omgekomen, een baan had. Vooral in de sectoren “transport en opslag” en “verhuur en andere zakelijke dienstverlening” werd een groot aantal zelfmoorden onder mannen van middelbare leeftijd geregistreerd.

Uit de door overlevenden ingevulde vragenlijsten blijkt dat de mannen die zelfmoord pleegden vaak geen uitweg meer zagen omdat ze zich zorgen maakten over hun financiën, hun relatie, hun familie of lichamelijke problemen. Sommigen zochten geen hulp voor hun problemen omdat het voor hen taboe was om hulp te vragen of omdat ze niet afhankelijk wilden zijn van anderen. Psychologische problemen zoals psychische aandoeningen, verslaving of de emotionele gevolgen van traumatische ervaringen uit de kindertijd of sterfgevallen speelden volgens familieleden ook een rol bij zelfmoorden onder mannen van middelbare leeftijd.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert