FINANCIEEL.com

Twijfels over Amsterdamse plannen om deelscooter uit te breiden

Twijfels over Amsterdamse plannen om deelscooter uit te breiden

De gemeente Amsterdam wil het aantal deelscooters flink vergroten om een ​​betere spreiding van deze voertuigen in de stad te realiseren. De gemeente hoopt dat de gemakkelijke toegang tot deze voertuigen meer mensen zal aanzetten om geen eigen auto te bezitten. Maar niet iedereen in de gemeenteraad is overtuigd van het plan, meldt AT5.

Amsterdam telt momenteel 770 deelscooters. De gemeente wil dat verhogen naar 1.200. Volgens verkeerswethouder Melanie van der Horst gebruiken veel mensen deelscooters ter vervanging van korte autoritten en dat wil de gemeente stimuleren.

“Daarnaast zien we dat het gebruik van een deelscooter voor veel jongeren gangbaar is. Ze groeien op met gedeeld vervoer en de kans is daardoor groter dat ze niet zelf een eigen auto aanschaffen maar deelauto’s gaan gebruiken”, aldus Van der Horst.

GroenLinks-wethouder Elisabeth IJmker twijfelt. “De belofte van de deelscooter is dat hij de auto gaat vervangen, maar wat we in Amsterdam zien is dat hij de fiets en het openbaar vervoer vervangt.” Voor haar klimaat- en leefbaarheidsdoelen wil Amsterdam dat meer mensen de fiets of het openbaar vervoer gebruiken om zich te verplaatsen, niet minder.

Van der Horst wil meer deelscooters om ook in gebieden als Nieuw-West, Zuidoost en Noord een betere dekking te bieden. Maar volgens IJmker is dat niet gegarandeerd. “We kunnen niet aan de aanbieder vragen: plaats een minimum aantal in Zuidoost.”

Ook denkt ze dat deelscooters een “significante impact” hebben op de openbare ruimte in de stad, gezien de gewoonte van mensen om ze gewoon op straat te laten staan ​​in plaats van netjes te parkeren.

VVD-raadslid Stijn Nijssen steunt het plan, mits er maatregelen zijn om te zorgen dat mensen de scooters netjes parkeren en geen alcohol gebruiken tijdens het rijden. “Gelukkig worden er nu ook allerlei voorwaarden gesteld en daar horen ook drie waarschuwingen bij en het blokkeren van je account, het uitdelen van boetes”, zegt hij tegen de omroep.

De gemeenteraad bespreekt woensdag de uitbreidingsplannen.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert