FINANCIEEL.com

Tweederde van de Nederlandse inwoners wil een staakt-het-vuren in de Gazastrook

Tweederde van de Nederlandse inwoners wil een staakt-het-vuren in de Gazastrook

Twee derde (65 procent) van de Nederlandse inwoners wil een staakt-het-vuren in de Gazastrook, en 70 procent wil dat Israël “veel meer humanitaire hulp” toestaat aan het dichtbevolkte gebied, zo blijkt uit een onderzoek van I&O Research.

De meeste Nederlanders (68 procent) zijn van mening dat Israël het recht heeft zichzelf te verdedigen, en 75 procent houdt Hamas verantwoordelijk voor de oorlog. Maar een groeiende groep Nederlanders houdt de staat Israël (van 45 twee weken geleden naar 55 procent nu) en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu (van 51 naar 60 procent) verantwoordelijk voor de wijze waarop het geweld zich ontwikkelt.

De helft van de Nederlandse inwoners vindt dat de militaire reactie van Israël op de Hamas-aanvallen disproportioneel is. En weinigen begrijpen de argumenten van Israël dat een staakt-het-vuren zou betekenen dat Hamas niet kan worden geëlimineerd (28 procent) en dat meer hulp aan de Gazastrook Hamas meer wapens zou kunnen verschaffen (23 procent).

Volgens het Qatarese nieuwsnetwerk Al Jazeera zijn sinds 7 oktober minstens 10.569 Palestijnen gedood tijdens Israëlische aanvallen op Gaza. Het dodental in Israël bedraagt ​​in dezelfde periode ruim 1.400.

Driekwart van de Nederlanders maakt zich zorgen over het conflict tussen Israël en Hamas, en 63 procent volgt het nieuws over de oorlog. De meeste Nederlanders ervaren geen directe negativiteit. Maar dat geldt niet voor Nederlanders met een niet-westerse achtergrond. De helft van de Marokkaans-Nederlanders en 38 procent van de Nederlands-Turken geeft aan dat de oorlog hun leven negatief heeft beïnvloed. “Gezien de beperkte omvang van deze groep kunnen wij geen uitspraken doen over Nederlanders met een joodse achtergrond”, aldus I&O Research.

De meeste inwoners van Nederland (53 procent) steunen de beperkte reactie van de regering op de oorlog niet. De helft (51 procent) vindt dat de Nederlandse regering kritischer moet zijn tegenover Israël.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert