FINANCIEEL.com

Tweede Kamerverkiezingen in november organiseren “een enorme klus”

Tweede Kamerverkiezingen in november organiseren “een enorme klus”

Het organiseren van de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november wordt een enorme klus, zeggen betrokkenen tegen De Telegraaf. Gemeenten maken zich vooral zorgen over het op tijd werven van voldoende vrijwilligers om de stembureaus te besturen en de stemmen te tellen.

Uittredend premier Mark Rutte noemde Nederland onlangs een ’traag land’, waarbij hij klaagde over de tijd tussen de val van zijn vierde kabinet begin deze maand en de verkiezingsdatum in november. “Ik kwam tegen [the British Prime Minister] Sunak op de NAVO-top, tja, hij kon er niet bijkomen. Hij lag op de grond van het lachen toen ik zei dat ze pas in november waren”, zei Rutte.

Maar voor de organisatoren is “de voorbereidingstijd extreem kort”, zegt Henk van Dijkhuizen van belangenorganisatie NVVB tegen de Telegraaf. “Ik begrijp dat onze premier soms wat ongeduldig is, maar dit hebben we echt nodig. Normaal gesproken hebben we zes maanden nodig om verkiezingen te organiseren. Nu hebben we iets minder dan vier maanden. En we beginnen ook midden in de vakantieperiode, dat zit een beetje in de weg.”

De komende maanden moeten de organisatoren steunbetuigingen controleren van partijen die aan de verkiezingen deelnemen, kandidatenlijsten en stembiljetten printen, locaties voor stembureaus zoeken, een lijst maken van stemgerechtigde kiezers, stempassen versturen en tussen de 40.000 en 50.000 vrijwilligers werven, legt Van Dijkhuizen uit.

Met name het werven van vrijwilligers kan een probleem zijn. Velen hadden slechte ervaringen met de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen in maart. Het tellen van de stemmen duurde door een hoge opkomst en extra regels veel langer dan verwacht.

“Dat is een hele klus”, zegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) tegen de krant. “Na de intensieve Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen in maart hebben veel vrijwilligers aangegeven geen lid meer te willen zijn van een stembureau of loket. Het zal dus veel moeite kosten om de stembureaus te bemannen.”

De VNG verwacht nog steeds alles op tijd geregeld te hebben. “De datum staat vast en we hebben aangegeven dat het ondanks de korte voorbereidingstijd moet kunnen”, zegt de bond tegen De Telegraaf. “Maar we zullen alles uit de kast moeten halen: strakke planning en goede afspraken met drukkerijen bijvoorbeeld.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert