Tweede Kamer kiest Vera Bergkamp als nieuwe voorzitter

Vera Bergkamp is woensdagavond verkozen tot nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer en is daarmee de vierde vrouw op rij die de functie bekleedt. De D66-politicus trad op het laatste moment toe als kandidaat en versloeg de zittende, Khadija Arib (PvdA) en Martin Bosma (PVV) met een ruime marge.

Kort na de stemming nam Bergkamp haar nieuwe functie in, kreeg een boeket bloemen en tikte ze voor het eerst op de voorzittershamer als verkozene. voorzitter​ “Het is een eer en verantwoordelijkheid waar ik echt naar uitkijk”, zei ze. Bergkamp sprak over het aanhoudende schandaal over het profileren van belastingvoordelen, de aanstaande verhuizing van de Tweede Kamer naar een tijdelijke faciliteit tijdens renovaties komende zomer en 17 politieke partijen die in de Tweede Kamer zitten, “allemaal in de tijd van het coronavirus. Een enorme taak.”

De 49-jarige Amsterdammer wist in de eerste en enige stemronde 74 van de 139 geldige stemmen van leden van de Tweede Kamer binnen te halen. Arib, die de functie meer dan vijf jaar bekleedde, wist slechts 38 stemmen te bemachtigen. Bosma nam de overige 27 stemmen. Enkele politici aan de rechter- en linkerkant uitten hun bezorgdheid over het feit dat er een achterkamerovereenkomst was gesloten om Bergkamp te installeren, vanwege het last-minute karakter van haar kandidatuur.

De nieuwe leider heeft bijna negen jaar in de Tweede Kamer gediend. Als politica pleitte ze voor een verbod op homoconversie-therapie en discriminatie van transgenders en interseksuelen. Ze heeft ook gepleit namens gezinnen die niet in overeenstemming zijn met oude idealen, en voor het actualiseren van de legaliteit van cannabis.

Voordat ze in 2012 bij de Tweede Kamer kwam, was ze ook de leider van LGBTQ + belangenbehartiging COC Nederland, een functie die ze vier jaar bekleedde. Ze omschreef zichzelf in een BNR-interview door te zeggen: “Ik ben een lesbienne, half Marokkaan, maar ook een vrouw, een mens, een Amsterdammer en een wereldburger.”

Jeltje van Nieuwenhoven was de eerste vrouw die de functie bekleedde en nam de baan aan in 2002. Ze werd opgevolgd door Frans Weisglas, die drie jaar heeft gediend. Gerdi Verbeet diende vervolgens vanaf 2006 twee termijnen en werd gevolgd door Anouchka van Miltenburg die tijdens een politiek schandaal ontslag nam. Ze werd tussentijds opgevolgd door Arib, die vervolgens twee verkiezingen won voordat hij de baan verloor aan Bergkamp.

Plaats een reactie