Tweede golf zou tot maart kunnen duren, burgers voelen zich niet “mede-eigenaren van het probleem”, zegt het RIVM

Het aantal dagelijkse nieuwe coronavirusinfecties daalt niet snel genoeg. Dat maken Jaap van Dissel en Jacco Wallinga, twee experts van het RIVM, bekend.

Ze hoopten aanvankelijk dat de Covid-19-cijfers zouden dalen tot de tarieven van afgelopen zomer in januari, maar de situatie ziet er nu somberder uit. In dit tempo kan het tot maart duren voordat de tweede golf voorbij is, legden ze uit in een interview met de NOS.

Van Dissel denkt dat de langzame teruggang deels te wijten is aan het feit dat er nu minder mensen vanuit huis werken. “Dit alles vertaalt zich uiteindelijk in het aantal contacten dat mensen hebben met anderen, dat mede bepaalt hoeveel besmettingen er zijn. Je krijgt het gevoel dat zodra er goed nieuws is, het gevoel van urgentie van mensen afneemt. ”

Van Dissel en Wallinga beweerden in het interview dat de overheid niet veel meer maatregelen kan nemen. Burgers zouden zich volgens hen meer ‘mede-eigenaren van het probleem van de verspreiding van het virus’ moeten voelen.

De meeste besmettingen worden momenteel geconstateerd bij 15- tot 20-jarigen, maar het RIVM is geen voorstander van sluiting van middelbare scholen. “Scholen worden genoemd als mogelijke locatie voor 8,5 procent van de uitzendingen. Maar voor alle duidelijkheid: dat is nog steeds de helft van wat er op het werk of via huisbezoeken gebeurt ”, zegt Van Dissel, die ook wijst op de cruciale functie die scholen hebben. “Dat zouden we moeten verkiezen boven andere maatregelen.”

Plaats een reactie