Tweede coronavirusvrije testvakantie vindt plaats in mei op Gran Canaria

By Jernst van Waal

De tweede proefvakantie die door de overheid en twee reisorganisaties wordt georganiseerd, vindt plaats in mei, wanneer 180 reizigers vertrekken naar het Spaanse eiland Gran Canaria, het grootste van de Canarische Eilanden. Samen met de bevindingen van een eerste “coronavirusbestendige” vakantie die momenteel gaande is op het Griekse eiland Rhodos, is de reis bedoeld om een ​​model te bieden van hoe het internationale toerisme veilig kan worden hervat, kondigde de regering aan op hun website.

Tijdens de tweede proefvakantie kunnen de gasten het resort verlaten, wat het belangrijkste verschil is met de vakantie op Rhodos. Op de Griekse bestemming kregen de 189 deelnemers te horen dat ze de hele tijd van hun reis in het resort moesten blijven.

Alle toeristen die aan het proefproject deelnemen, moeten vóór vertrek een negatieve Covid-19-test kunnen aantonen. Ze zullen ook bij thuiskomst in quarantaine moeten.

De 180 deelnemers worden gekozen door reisorganisatoren TUI en Corendon. Inschrijven is mogelijk vanaf aanstaande maandag en iedereen tussen de 18 en 70 jaar kan zich aanmelden. Het onderzoek wordt gefinancierd door de overheid, maar het boeken van vakanties zelf wordt betaald door toeristen. Reisorganisaties zullen de kosten van de toegangstests voor het coronavirus op zich nemen.

Reisorganisatie Sunweb ontving eerder zo’n 25.000 aanmeldingen voor de reis naar Rhodos, waarvan 189 werden uitgekozen om op het vliegtuig naar het Griekse eiland te stappen. Die vlucht is afgelopen maandag vertrokken.

De regering kondigde aan dat het reisadvies naar internationale bestemmingen tot 15 mei negatief zal blijven. Ze hebben echter eerder aangegeven te willen werken aan een nieuw systeem waarin het individuele risico per land wordt berekend, waardoor sommige internationale reizen mogelijk kunnen worden hervat in de komende periode.