Twee tot 4 jaar gevangenisstraf voor schietincident in Amsterdam; 21 schoten thuis afgevuurd

By Jernst van Waal

De verdachten van een schietincident in de Rivierenbuurt in Amsterdam, waarbij 21 keer met een kalasjnikovgeweer op een woning werd geschoten, kregen celstraffen tot vier jaar opgelegd. De rechtbank in Amsterdam oordeelde donderdag dat twee van de drie verdachten verantwoordelijk waren voor de schietpartij in de Vechtstraat in de vroege ochtend van 26 augustus 2020. Een van hen, vermoedelijk de bestuurder van het veroordeelde paar, is vrijgesproken.

Een vrouw, haar zoon en een vriend waren op dat moment in het huis. De zoon liep lichte verwondingen op. Zijn vriend en moeder bleven ongedeerd. Ze hebben gezegd dat ze geen idee hebben waarom er op hun huis is geschoten. Het had veel erger kunnen aflopen, aldus de rechtbank.

Damian L. (22) kreeg de hoogste straf van vier jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk. “De verdachte heeft zich samen met een ander schuldig gemaakt aan poging tot doodslag door met een automatisch vuurwapen te schieten op een huis waar mensen zich bevonden. De kogels van het automatische vuurwapen gingen dwars door het huis de tuin in”, schrijft de rechtbank in het vonnis. “Het afvuren van een automatisch wapen op een huis midden in de stad roept gevoelens van angst, onzekerheid en afschuw op, niet alleen bij de slachtoffers, maar ook bij omwonenden.”

Het Openbaar Ministerie (OM) had tegen L. tien jaar cel geëist, maar de rechtbank was van oordeel dat er onvoldoende bewijs was om hem te veroordelen voor poging tot moord, waaruit bleek dat er sprake was van een vooropgezet plan om iemand van het leven te beroven.

De rechtbank kan niet bepalen wie er op de woning heeft geschoten, maar concludeerde dat L. samen met Anier S. (21) aanwezig was op de Vechtstraat tijdens het schietincident. S. was 19 jaar oud op het moment van het misdrijf. De rechtbank veroordeelde hem op grond van het jeugdstrafrecht. Hij krijgt achttien maanden jeugddetentie, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie had de rechtbank gevraagd hem te veroordelen tot tien jaar cel op grond van het volwassenenstrafrecht.

Medeverdachte Denver B. (21), tegen wie acht jaar cel was geëist, is vrijgesproken. Hij was de bestuurder van de hoofdverdachten en was zich volgens de rechtbank niet bewust van het wapen in de tas achter in de auto. De rechtbank kon niet vaststellen dat hij wist dat het huis het doelwit zou zijn van een schietpartij.

De schietpartij was de tweede in een periode van 13 uur in de Vechtstraat. Rapmuzikant Denzel S., beter bekend als Bigidagoe, raakte bij dat incident gewond. Destijds werd gemeld dat S., die 23 was toen hij werd neergeschoten, een topmedewerker was van Joel H. Hij frontman van rapgroep Zone 6 onder de naam Joey AK. Andere leden van Zone 6 werden in verband gebracht met internationale drugshandel.

Ook de woning van de moeder van Denzel S. is op 27 augustus 2020 beschoten.