FINANCIEEL.com

Twee terrorisme-arrestaties in Nederland in verband met Duitse terreurzaak

Twee terrorisme-arrestaties in Nederland in verband met Duitse terreurzaak

Een 29-jarige man uit Tadzjikistan en zijn 31-jarige echtgenote uit Kirgizië die in Nederland woonachtig zijn, zijn donderdag aangehouden op verdenking van terrorisme, meldt het Openbaar Ministerie. De vrouw is aangehouden in Breda, de man is aangehouden in Eindhoven.

De twee personen wonen sinds 2022 in Nederland en worden nu verdacht van voorbereidingshandelingen in verband met een terroristisch misdrijf. De man wordt er ook van verdacht lid te zijn van de terreurgroep Islamitische Staat (ISIS).

Het echtpaar werd door de Nationale Recherche gelokaliseerd naar aanleiding van een proces-verbaal van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Onderzoek bracht vermoedens aan het licht dat de man een ISIS-lid was dat belast was met het orkestreren van een aanslag. Hoewel de plannen nog in de kinderschoenen stonden, was de ernst van de verdenkingen aanleiding voor het OM om in te grijpen.

Beide verdachten verschijnen vrijdag voor de rechter-commissaris in Rotterdam. Ze zijn onder beperkingen geplaatst, waardoor hun contact beperkt is tot hun advocaat.

Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met de Duitse opsporingsdiensten, omdat de man op verschillende locaties in Noordrijn-Westfalen contacten had gelegd met mensen. In Duitsland zijn donderdag zeven verdachten aangehouden in verband met dit onderzoek, zo meldt het Duitse parket van de federale aanklager op zijn website.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert