Twee mensen stierven nadat ze besmet waren met Covid tijdens het opnemen van een online kerkdienst

By Jernst van Waal

Tijdens de opname van een online kerkdienst in Biddinghuizen in Flevoland vorige maand zijn tien mensen besmet geraakt met het coronavirus. Twee van hen zijn overleden aan de gevolgen.

Ze waren lid van de protestantse kerk in Biddinghuizen. Volgens Jan Klopman, de voorzitter van de kerkenraad, bleek een dag na de opname dat een van de aanwezigen besmet was met corona.

“Daarna werden tien gemeenteleden ziek, waaronder ikzelf”, vertelde hij aan lokale nieuwsbron Omroep Flevoland. Aanvankelijk leek de situatie niet al te slecht. De meeste geïnfecteerden rapporteerden slechts kleine klachten, maar twee van hen kampten met complicaties. Ze werden opgenomen in het ziekenhuis, waar ze stierven.

“Alle coronamaatregelen werden gevolgd”

De opnames vonden plaats op 15 december omdat de kerk had besloten haar diensten ten minste tot 17 januari online te houden. Het zou zijn gebeurd tijdens het opnemen van een lied.

Volgens Klopman zijn tijdens de opnames alle coronamaatregelen gevolgd. Het was ook niet de eerste keer dat een dienst werd opgenomen.

De Protestantse Kerk blijft voorlopig online diensten aanbieden, maar bij de opnames zullen minder mensen aanwezig zijn.