Twee mannen gearresteerd voor geweld tijdens boerenprotest; politie publiceert foto’s van demonstranten

By Jernst van Waal

De politie heeft vrijdag een 23-jarige man uit Bathmen en een 46-jarige man uit Holten aangehouden in verband met het protest dinsdag voor de woning van minister van Natuur en Stikstof Christianne van der Wal. De verdachten gaven zichzelf aan nadat de politie halfwazige beelden had gepubliceerd van anderen die verdacht werden van het plegen van strafbare feiten tijdens de recente boerenprotesten.

De twee mannen hebben zich vrijdag bij de politie gemeld en zijn bij het protest van dinsdag aangehouden op verdenking van publiekelijk geweld, meldt de Gelderse politie op Twitter. Tijdens het protest bij het huis van de minister is in Hierdan een politieauto vernield. De politie greep niet direct in omdat ze bang waren voor hun veiligheid en noemde de situatie ‘bedreigend en onacceptabel’.

Vrijdag publiceerde de politie beelden van 11 demonstranten waarvan ze vermoeden dat ze strafbare feiten hebben gepleegd, maar de gezichten van verdachten zijn op de foto’s verborgen. Het onderzoeksteam roept de personen op de foto’s op om zich te melden om te voorkomen dat hun afbeeldingen woensdag volledig openbaar worden gemaakt.

“Je weet zelf of je betrokken was bij de vernieling en intimidatie in Hierden”, aldus het onderzoeksteam. “En als je het niet zeker weet, herken je jezelf zeker op de foto’s.”

Meer afbeeldingen kunnen in de volgende dagen worden geplaatst. De politie vraagt ​​mensen die iemand op de foto’s herkennen contact met hen op te nemen.