FINANCIEEL.com

Twee kromzwaard oryx, uitgestorven in het wild, geboren in dierentuin Artis

Twee kromzwaard oryx, uitgestorven in het wild, geboren in dierentuin Artis

In dierentuin Artis zijn de afgelopen weken twee baby kromzwaard oryxen geboren. De twee lammetjes maken het goed en lopen nu met de rest van de kudde en hun moeders mee, meldt de dierentuin dinsdag. Een derde lammetje stierf helaas na de vogel.

De kromzwaard oryx is een van de 84 dier- en plantensoorten die door de IUCN als “uitgestorven in het wild” worden beschouwd. Dat betekent dat de enige bekende levende leden van deze soort in gevangenschap zijn. Artis draagt ​​al 60 jaar bij aan het Europese programma voor het behoud van soorten om te voorkomen dat deze dieren en planten volledig uitsterven.

Artis heeft vorig jaar de scimitar oryx verplaatst naar het nieuwe verblijf naast de hoofdingang. Ze delen het verblijf met de stokstaartjes. De twee baby’s maken het daar goed, zegt dierenverzorger Danny Sopjes. “We vonden beide lammeren kort na de geboorte helemaal droog en schoon gelikt, wat een goed teken is van de band tussen de moeders en hun jongen. Terwijl ze nog op hun voeten wankelden, verzamelden de stokstaartjes zich nieuwsgierig en nieuwsgierig rond de jonge kromzwaard oryx.”

“De lammeren bleven een tijdje weg van de kudde om uit te rusten en de moeder-jong band te versterken. Hoe snel ze groeien en sterker worden, kun je zien aan het oudste lammetje, dat is nu vier weken oud. De jongen zijn zelfstandig en na ongeveer 14 weken niet meer afhankelijk van hun moeder”, zegt Sopjes.

De scimitar oryx, ook wel de Sahara oryx genoemd, wordt gekenmerkt door hun gebogen, lange hoorns en zanderige, lichte huid waardoor ze opgaan in het woestijn- en savannelandschap van Noord-Afrika. Ze waren ooit een van de meest voorkomende grote zoogdieren in Noord-Afrika, met honderdduizenden dieren die in het gebied van Marokko tot Egypte leven.

De populatie kromzwaard oryxen nam in de 20e eeuw snel af als gevolg van overbejaging op hun hoorns, vlees en huid en een sterke toename van de veehouderij in hun leefgebieden. Volgens Artis werd eind jaren tachtig de laatste wilde kromzwaard oryx gezien. In die tijd waren er wereldwijd slechts ongeveer 8.000 van deze dieren in dierentuinen, safariparken en privébezit.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert