Trombosedeskundigen boos over stopzetting van het AstraZeneca-vaccin

Thrombosedeskundigen zijn verbijsterd waarom het besluit om zaterdag te stoppen met het AstraZeneca-vaccin op basis van onvolledige informatie en zonder hun overleg is genomen, meldt de Volkskrant.

Vrijdagmiddag maakte het ministerie van Volksgezondheid bekend dat het het gebruik van het AstraZeneca-vaccin voor mensen onder de 60 jaar heeft stopgezet. Vijf vrouwen hadden eerder trombose gehad kort nadat ze het vaccin hadden gekregen, waaronder een vrouw die stierf als gevolg van een longembolie.

Een duidelijk verband tussen trombose en het vaccin is niet vastgesteld. Volgens Europese experts kan het vaccin een extreme reactie van het immuunsysteem veroorzaken, waardoor antilichamen worden aangemaakt die hun eigen bloedplaatjes aanvallen. Bij twee op de vijf Nederlandse vrouwen die vorige week in een rapport werden genoemd, werden dergelijke antistoffen echter niet ontdekt, stelt het bijwerkingencentrum Lareb. De overige drie zaken worden nog onderzocht.

“Het is arrogant om de experts te omzeilen”, zegt professor Hugo ten Cate. “Ik word steeds meer woedend over hoe dit is gebeurd.”

Expert op het gebied van vaatziekten, Pieter Willem Kamphuisen, vindt dat de beslissing voortijdig is genomen en niet op wetenschappelijk bewijs is gebaseerd. “Het gaat om een ​​complex ziektebeeld dat je door experts moet beoordelen. Je moet eerst de gegevens analyseren en pas daarna conclusies trekken. “

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zei dat het ministerie samen met RIVM, Lareb, de Nederlandse Gezondheidsraad en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen heeft samengewerkt bij het besluit om te stoppen met het gebruik van het vaccin. Het noemde geen vasculaire of trombosedeskundigen die betrokken waren bij de besprekingen over de kwestie.

Volgende week vergaderen trombosedeskundigen met het RIVM en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Kamphuisen vindt de ontmoeting te vroeg. “Waarom hebben we geen tijd om met degelijk bewijs te komen?” hij vraagt.

Woensdag geeft de veiligheidscommissie van de European Medicine Authorities (EMA) haar mening na analyse van alle Europese rapporten. Momenteel zijn er verschillen tussen Europese landen over hoe gevaarlijk het vaccin is. In het Verenigd Koninkrijk, waar Oxford-onderzoekers het vaccin hebben ontwikkeld, wordt de risicofactor zeven keer lager ingeschat dan deskundigen in Nederland momenteel denken. Van de 18 miljoen injecties in het VK waren er 30 gevallen van bloedstolsels. Zeven hiervan bleken fataal te zijn.

Volgens Nederlandse statistieken is de kans op trombose ongeveer één op de 100 duizend. De kans op een dodelijke reactie wordt geschat op één op 300 duizend.

Hoogleraar Klinische Epidemiologie Frits Rosendaal, vraagt ​​zich af waarom Nederland niet wacht op de conclusie van de EMA. Hij stelt: “Alleen als de EMA een probleem herkent, neemt u maatregelen.” Rosendaal zegt dat stoppen met het gebruik van het Astra-Zeneca-vaccin “een politieke beslissing was die werd genomen uit angst dat er meer gevallen zullen komen en dat de regering beschuldigd zal worden van een lakse houding”.

De experts zijn bezorgd dat het beperken van vaccinaties de gezondheidszorg aanzienlijk zal belasten. Kamphuisen stelt dat hij bij het ziekenhuis aan het werk is bij 92 ziekenhuismedewerkers die afwezig zijn vanwege het coronavirus. Sommigen van hen lijden nog steeds onder de langetermijngevolgen van het oplopen van de ziekte eerder vorig jaar.

Ten Cate stelt: “Stoppen is zo kortzichtig dat het gevaarlijk is. “Ik had een dergelijke beslissing van de regering niet verwacht.”

Plaats een reactie