Site pictogram Financieel.com

Tramaanval waarbij 4 doden vielen in Utrecht wordt vandaag herdacht

Tramaanval waarbij 4 doden vielen in Utrecht wordt vandaag herdacht

Utrecht herdenkt zaterdagochtend de vierde verjaardag van een terroristische aanslag op een stadstram waarbij vier doden vielen. Op 18 maart 2019, om 10:43, schoot Gökmen T. in een tram en rond het voertuig op het 24 Oktoberplein, waarbij vier mensen om het leven kwamen en vele anderen gewond raakten.

Nabestaanden, hulpverleners, getuigen, de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma, leden van de gemeenteraad en minister van Justitie Dilan Yesilgöz zullen de ceremonie bijwonen. Om 10.43 uur, het moment waarop de aanval begon, zal er een moment van stilte zijn ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Per dode slaat de Domtoren één keer toe. Vlaggen op het stadhuis, stadskantoor, wijkservicecentrum Vleuten-De Meern en de Domtoren gaan halfstok.

De herdenking begint om 10.30 uur met een toespraak van burgemeester Sharon Dijksma en er is ook gelegenheid om bloemen neer te leggen. Er zal ook een gedenkplaat worden onthuld met daarop een gedicht van Ruben van Gogh met de titel ‘Niemand Vergeet’, wat zich vertaalt naar ‘Niemand vergeet’ in het Engels.

De laatste drie jaar beperkte de herdenking zich vanwege Covid-19 maatregelen tot kleine bijeenkomsten. Vorig jaar woonden ruim tweehonderd mensen de herdenking bij op het herdenkingsplein op het 24 Oktoberplein. Het was de eerste keer dat het evenement open was voor het publiek.

In 2021 concludeerde een onderzoek van de Inspectie Justitie en Veiligheid dat politie, Openbaar Ministerie (OM) en Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) meer hadden kunnen doen om de kans op een aanslag door T te verkleinen. Volgens de Inspectie de autoriteiten hadden niet genoeg aandacht voor T., die hen al goed kende. Die hebben zijn problemen voor de aanslag onvoldoende besproken en aangepakt, wat volgens de Inspectie de risico’s voor de samenleving niet minimaliseerde.

De Inspectie benadrukt echter dat dit niet betekent dat de aanslag voorkomen had kunnen worden. De dader had terroristische bedoelingen met zijn aanslag. Hij werd veroordeeld tot levenslang in de gevangenis.

Mobiele versie afsluiten