Tractoren rijden de verkeerde kant op op de snelweg om aan de politie te ontsnappen; meer brandend hooi langs A28

By Jernst van Waal

Boeren reden zaterdagochtend vroeg door een parkeerplaatshek heen om een ​​brand te stichten aan de kant van de A28 bij Putten. Eerder diezelfde nacht brachten actievoerders tractoren op de snelweg in Friesland.

De brandweer is opgeroepen om de brand op de A28 met onder meer hooibalen te blussen. De acties kwamen nadat boeren vrijdag met het kabinet in gesprek waren over de stikstofemissiestrategie, een gesprek dat veel boerenorganisaties teleurstellend vonden. De organisaties beloofden vervolgens nog hardere demonstraties te houden.

Vrijdag reden een tiental tractoren langzaam op de A7 tussen Drachten en Heerenveen en reden ook tegen het verkeer in, aldus de politie. Een woordvoerder zei dat agenten voor de demonstranten reden om hen tegen te houden.

Bij Tjalleberd werd de groep tot stilstand gebracht. Daar keerden de tractoren om en reden de verkeerde kant op over de snelweg in de andere richting. Opnieuw stuitten ze op een politieblokkade, waarna de actievoerders via de berm naar de op- en afslag bij Tijnje reden om de snelweg te verlaten.

Het is niet bekend of er iemand is aangehouden. Volgens een politiewoordvoerder probeert de politie de tractoren te registreren.