Torenhoge Covid-infecties: meer dan 65.000 positieve tests en een verslechtering van de gegevensachterstand

By Jernst van Waal

Een record van 65.393 mensen testten tussen zaterdag en zondagochtend positief op het coronavirus, waarmee het vorige eendaagse record eerder deze week met bijna 8.000 werd overtroffen. Het aantal infecties geeft mogelijk ook niet nauwkeurig het aantal mensen weer dat positief testte. Het RIVM bevestigt dat er nog een aanzienlijke hoeveelheid gegevens in hun administratie ontbreekt.

Volgens het gezondheidsinstituut blijft het aantal positief geteste personen te hoog voor de systemen van de GGD om alles aan te kunnen en wordt dus niet alles doorgegeven aan het RIVM. “Daarom laten de cijfers een onderrapportage zien van ongeveer 48.000 meldingen over de afgelopen 6 dagen”, aldus de organisatie. Ondanks inspanningen om de IT-tekortkomingen aan te pakken, is dat cijfer sinds zaterdag met 2.000 gestegen en sinds donderdag met 21.000.

Het zevendaags gemiddelde staat nu op een recordhoogte van 45.903, een stijging van 42 procent in een week tijd. Als de ontbrekende gegevens zouden worden opgenomen, zou het gemiddelde in de buurt van 52.800 liggen, wat een stijging van 63 procent van week tot week weerspiegelt. In beide gevallen is het zevendaags gemiddelde in 14 dagen tijd verdubbeld en sinds eind december verviervoudigd.

Ongeveer 44 procent van de door de GGD geteste personen in de periode 15-21 januari kreeg een positieve diagnose, waarmee de recordtrend wordt voortgezet. Bijna 124.800 testten in die periode elke dag positief, een stijging van ongeveer een derde in een week.

De drie steden met de meeste besmettingen in de laatste gegevens waren Amsterdam (4.701), Den Haag (4.443) en Rotterdam (2.450). Het was niet duidelijk welke steden het meest werden getroffen door ontbrekende gegevens. Ook in Zaanstad (1.178), Enschede (1.127) en Zoetermeer (1.077) werden verbluffend hoge besmettingscijfers gerapporteerd.

De toename van besmettingen was niet onverwacht. Toen het Nederlandse kabinet afgelopen weekend enkele lockdown-beperkingen vrijgaf, zei premier Mark Rutte dat dit waarschijnlijk zou leiden tot gemiddeld 80.000 positieve coronavirus-tests per dag. Het kabinet overweegt nog meer beperkingen in de horeca, cultuur, evenementen en sport te versoepelen. Het Outbreak Management Team heeft formeel aanbevolen dat alle organisaties hun deuren elke dag mogen openen met een sluitingstijd van 20.00 uur, omdat ziekenhuisopnames in verband met het virus onder de projecties blijven.

Zondagmiddag lagen er 1.093 mensen in Nederlandse ziekenhuizen met Covid-19. Dat cijfer steeg met tien op een dag, de eerste nettostijging in een week. Het totaal bleef tien procent lager dan een week eerder.

Er waren 275 patiënten op intensive care-afdelingen, 12 minder dan op zaterdag, rekening houdend met nieuwe opnames, ontslagen en sterfgevallen. Het IC-totaal stond op het laagste punt sinds 4 november. De overige 818 patiënten lagen op de reguliere zorgafdelingen, een netto stijging van 22, maar met een totaal dat nog steeds lager was dan op vrijdag.

Nederlandse ziekenhuizen hebben de afgelopen 24 uur 100 patiënten met Covid-19 opgenomen, van wie er acht rechtstreeks naar de intensive care werden gestuurd. Gemiddeld namen ziekenhuizen de afgelopen zeven dagen elk 118 patiënten op, 7 procent minder dan een week eerder.