FINANCIEEL.com

Top van de NAVO-leiders in 2025 in Nederland

Top van de NAVO-leiders in 2025 in Nederland

De 31 NAVO-bondgenoten kwamen dinsdag overeen om hun top in 2025 in Nederland te houden. Het besluit werd genomen op de huidige top in Vilnius, Litouwen, waar de leiders van de geallieerde naties elkaar dinsdag ontmoetten. De huidige bijeenkomst is de eerste die plaatsvindt in een Baltisch land sinds de top van 2006 in Riga, Letland, en het dichtst bij Russisch of Wit-Russisch grondgebied sinds de bijeenkomst in Warschau, Polen in 2016.

Het wordt de eerste NAVO-top die door Nederland wordt georganiseerd. Hoewel waarnemend premier Mark Rutte (56) Nederland vertegenwoordigde in Litouwen, is het nog niet bekend wie in 2025 als gastheer zal dienen. Rutte, de langstzittende premier in de geschiedenis van Nederland, zei dat hij zich niet kandidaat zal stellen voor herverkiezing. nadat zijn vierde coalitiekabinet vorige week instortte.

De volgende algemene verkiezingen zullen voor het einde van het jaar plaatsvinden, waarschijnlijk aan het einde van de herfst of het begin van de winter. Rutte vertegenwoordigde Nederland voor het eerst op de top in Lissabon in 2010, evenals de volgende 11 vergaderingen van de militaire alliantie, waaronder drie in 2022 na de Russische invasie van Oekraïne.

Er zijn 33 topontmoetingen georganiseerd na de oprichting van de NAVO in 1949, en vier andere speciale bijeenkomsten. Van de 37 evenementen zijn er 13 in Brussel gehouden. Het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben elk vier bijeenkomsten georganiseerd, waarbij de laatste de eerste organiseerde in december 1957.

Voorafgaand aan de Nederlandse top ontmoeten de NAVO-leiders elkaar in de Verenigde Staten voor hun top in 2024, de vierde top van dat land. “We spreken onze waardering uit voor de genereuze gastvrijheid die de Republiek Litouwen ons heeft geboden. We kijken ernaar uit om elkaar weer te ontmoeten voor de 75e verjaardag van de Alliantie in Washington, DC in 2024, gevolgd door een bijeenkomst in Nederland in 2025”, schreven de leiders. in hun gezamenlijke verklaring tijdens de top van Vilnius.

“Dit wordt een cruciale bijeenkomst, waarin de toegenomen dreiging voor het NAVO-gebied en de Russische oorlog in Oekraïne centraal staan”, zei Rutte voorafgaand aan de Vilnius-top, waarin hij opriep tot sterkere politieke banden tussen geallieerde naties en meer militaire steun voor Oekraïne. “Het is dus cruciaal dat we samenwerken om ervoor te zorgen dat de meedogenloze oorlog van Poetin mislukt. En dat Oekraïne zijn soevereiniteit herwint. Het parool hier is ‘eenheid’.”

Rutte is onwankelbaar in zijn steun aan Oekraïne in hun botsing met Rusland. Bovendien heeft de huidige secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, zich zeer uitgesproken sinds hij zijn baan op zich nam ter ondersteuning van Nederland nadat een Russische Buk-raket vlucht MH17 van Malaysia Airlines had neergeschoten boven Oost-Oekraïne. Er kwamen 298 mensen om het leven op de vlucht, die vertrok vanuit Amsterdam, onder wie 198 Nederlanders.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert