FINANCIEEL.com

Tijdelijk kunstwerk ter herdenking slavernij vernietigd in Eindhoven

Tijdelijk kunstwerk ter herdenking slavernij vernietigd in Eindhoven

Een tijdelijke kunstinstallatie die was opgesteld voor de herdenking van Keti Koti in Eindhoven is vernield, meldt het Eindhovens Dagblad zondag. De personen die verantwoordelijk zijn voor deze daad moeten nog worden geïdentificeerd.

Het kunstwerk, gesymboliseerd door een ketting op een houten sokkel, bevindt zich achter het Eindhovense stadhuis langs de oever van de Dommel. Het is gemaakt door Tommy van der Loo, een Tilburgse kunstenaar en afstammeling van een slaaf.

Omdat er in Eindhoven nog geen monument voor het slavernijverleden is opgericht, was deze installatie bedoeld als tijdelijke locatie voor het leggen van kransen. Het plan was om het kunstwerk in ieder geval enkele dagen op zijn plaats te houden.

Saida Vianen, de voorzitter van de commissie Eindhoven 30 juni/1 juli, was geschokt toen ze het nieuws hoorde over de vernietiging van het kunstwerk. Tegenover het Eindhovens Dagblad uitte ze haar verdriet: “Dit raakt me diep, ik vraag me af: wat is het motief hierachter? Is het gedaan door mensen die de symbolische waarde niet kenden, of was het een bewuste daad? Helaas heb ik vrees dat we het antwoord nooit zullen weten.”

Bij een apart incident werd zaterdag een slavernijmonument in Vlissingen beklad met stickers en racistische uitingen. Het monument, dat donderdag door inwoners van Vlissingen is opgericht, werd beklad met berichten als ‘2070: blanke minderheid’ en ‘Media zijn de vijand’. Op het monument werden ook stickers gevonden met Nederlandse vlaggen en de tekst “Nee tegen herbevolking”.

Dergelijke incidenten zijn Eindhoven niet vreemd. In februari werden kort racistische teksten op het stadhuis van Eindhoven geprojecteerd. Op de projectie waren racistische teksten te zien als “Houd Lampegat wit” en “We moeten het voortbestaan ​​van ons volk en een toekomst voor blanke kinderen veiligstellen”, vertaald uit het Nederlands.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert