Tientallen gearresteerd bij protest tegen Extinction Rebellion in Den Haag

By Jernst van Waal

De politie in Den Haag koos ervoor om een ​​groep Extinction Rebellion-activisten te arresteren die geen gehoor gaven aan het bevel om het Binnenhof in Den Haag te verlaten. Ongeveer honderd demonstranten waren aanwezig toen de politie hen in hechtenis nam, meldde Trouw.

De arrestaties vonden vrijdag plaats tijdens een protest tegen klimaatverandering, georganiseerd door de activistische groep. Ze willen dat de politici die het volgende kabinet vormen, de biodiversiteit beschermen en de uitstoot van broeikasgassen in 2025 terugbrengen tot ‘netto nul’.

Politici moeten zich niet langer concentreren op politieke levensvatbaarheid en economische groei, en zich richten op het beleid dat nodig is om de planeet te beschermen voor planten, dieren en mensen “, zei een van de activisten.

Volgens een politievertegenwoordiger werden de actievoerders gewaarschuwd dat het protest niet was toegestaan ​​en werd hen gevraagd te vertrekken.

De demonstratie in Den Haag markeert de start van een actieweek georganiseerd door Extinction Rebellion met een reeks protesten onder de titel ‘Earth Parade’. De komende dagen vinden de demonstraties plaats in Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Nijmegen.

Zaterdagmiddag arresteerde de politie verschillende mensen die deelnamen aan een Extinction Rebellion-campagne in Eindhoven toen fietsactivisten een rotonde blokkeerden. Een paar anderen hebben zich vastgeketend of in een boom geklommen. Https://twitter.com/NLRebellion/status/1380450855992897537