FINANCIEEL.com

Tieners maken zich zorgen over de toekomst na de val van het kabinet: UNICEF

Tieners maken zich zorgen over de toekomst na de val van het kabinet: UNICEF

Tieners maken zich zorgen over de toekomst na de val van het kabinet en de komende parlementsverkiezingen. Dat blijkt uit een peiling van kinderrechtenorganisatie UNICEF onder ruim duizend jongeren tussen de 10 en 18 jaar.

Jongeren zijn bang voor achterstanden op het gebied van onderwijs (53 procent), armoede (48 procent), jeugdzorg (41 procent) en klimaatverandering (31 procent). Meer dan een kwart van de tieners zegt er niet op te vertrouwen dat politieke partijen genoeg nadenken over wat belangrijk voor hen is. Bijna 40 procent heeft hier enig vertrouwen in. “Er wordt vaak gedacht dat kinderen geen stem en mening hebben. Maar wij zijn de toekomst”, aldus een van de respondenten.

Aacha Bökkerink van UNICEF Nederland vindt de resultaten zorgwekkend. “Jongeren herkennen zich niet in het beleid en de discussies in het parlement, terwijl 75 procent van de jongeren in de peiling aangaf dat politieke partijen op moeten letten en plannen moeten maken voor hun toekomst.”

UNICEF ziet deze signalen al langer en roept politieke partijen op om kinderen centraal te stellen in hun partijprogramma’s. “Alleen dan krijgen kinderen en jongeren weer vertrouwen in de politiek en hun toekomst.”

In de peiling somden jongeren de eigenschappen op die ze graag zouden zien in een nieuwe premier. Ze moeten betrouwbaar en eerlijk zijn, vindt een overgrote meerderheid van de respondenten. Besluitvaardigheid en intelligentie zijn ook essentiële eigenschappen, zegt ongeveer 45 procent.

“Deze resultaten laten zien dat kinderen en jongeren nadrukkelijk bezig zijn met zaken die henzelf en hun omgeving aangaan en wachten op een nieuwe regering om deze zaken aan te pakken niet als een optie beschouwen”, aldus Bökkerink.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert