Test- en quarantainesysteem is voldoende, zeggen luchtvaartmaatschappijen

By Jernst van Waal

De luchtvaarthandelsvereniging, BARIN, benadrukte dat de bedrijven zorgen voor “strikte naleving” van de coronavirusmaatregelen. De organisatie is van mening dat het huidige test- en quarantainesysteem “voldoende werkt”, zei BARIN-voorzitter Marnix Fruitema in reactie op het hoge aantal besmettingen met het coronavirus bij passagiers die terugkeren uit Zuid-Afrika.

Vrijdag testten 61 van de ruim 600 passagiers die vanuit Zuid-Afrika in Nederland aankwamen positief op het coronavirus. Het RIVM zei te denken dat het zeer waarschijnlijk is dat sommige geïnfecteerden de nieuwe variant van het Omicron-coronavirus hebben opgelopen.

Fruitema benadrukte dat het “nog te vroeg is om conclusies te trekken”. De BARIN zegt een extra zelftest in het vliegtuig voor de landing op Schiphol niet nodig te achten. “Ik denk dat in quarantaine gaan beter is dan mensen een zelftest aan boord te laten doen”, zei Fruitema.

Volgens hem moet de GGD er ook voor zorgen dat de tiendaagse quarantaine bij een positieve test of vijf dagen bij een negatieve test in acht wordt genomen.

Fruitema noemde de huidige no-flyzone tussen Nederland en Zuid-Afrika ‘misleidend’. “Het is een inreisverbod met uitzonderingen”, zei hij. Nederlanders en EU-burgers mogen onder strikte voorwaarden tussen Nederland en Zuid-Afrika reizen.