“Tesla” vermoedelijk medicijn dat Nijmeegse studenten een bad trip bezorgde waardoor ze in het ziekenhuis belandden

By Jernst van Waal

“Tesla”, een (donker) roze pil verkocht als 2c-b, die DOC bevat, was vermoedelijk het medicijn dat zaterdag zeven Nijmeegse (Gelderse) studenten naar het ziekenhuis stuurde. Een waarschuwingslabel beschrijft DOC als “een middel waarop je heel lang en gewelddadig kunt struikelen. Dit kan vaak leiden tot paniekaanvallen en zelfs ziekenhuisopname. Gebruik deze pil helemaal niet.”

Deze informatie staat sinds zaterdagavond op de zwarte lijst van ‘extra risicovolle pillen’ waarvoor het Trimbos-instituut, het Nederlands Instituut voor Geestelijke Gezondheid en Verslaving, waarschuwt in zijn eigen ‘red alert’-app. Grote kans dat het gaat om de harddrug die studenten in een Nijmeegs studentenhuis in de nacht van vrijdag op zaterdag slikten.

Zeven van hen moesten wegens ernstige struikelpartijen met spoed naar het ziekenhuis worden gebracht. Ze zijn nu weer aan het herstellen.

Red Alert-app

Onderzoekscoördinator Laura Smit-Rigter van het Trimbos-instituut zegt dat de pil in de “red alert” -app, een app om pillen te screenen op gebruiksrisico, eerder is afgeleverd bij een van de testdiensten.

In een vaak gedeelde app zei een van de slachtoffers dat de misselijkheid veroorzakende pil rood en driehoekig van vorm is. “Deze pil is levensbedreigend. We hebben van de politie de taak gekregen om dit zoveel mogelijk te verspreiden. Kun je dit ook voor mij doorgeven, zodat er niet meer mensen in het ziekenhuis belanden?”, Vervolgt het bericht. .

Het advies is om deze pillen niet te gebruiken. “Wil iemand dat toch doen, dan is het advies om hem eerst te laten testen in een van de testdiensten. Sterker nog: maak een afspraak en kom zelf langs met de pil”, zegt Smit-Rigter.