Taghi beval motorbende om 50 mensen te vermoorden, zegt hoofdgetuige

By Jernst van Waal

Volgens Tony de G., kroongetuige in het omvangrijke moordproces rond motorclub Caloh Wagoh, stonden er zo’n vijftig namen op een lijst van moorden die gepleegd moesten worden. Er was dus “genoeg werk voor een hele periode”, zou hoofdverdachte Delano R. tegen de kroongetuige hebben gezegd. Op één na zouden alle namen op die hitlijst afkomstig zijn van vermeende topcrimineel Ridouan Taghi.

Hierover sprak de kroongetuige woensdag, de derde dag van de inhoudelijke behandeling van het proces, genaamd Eris, in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Oosdorp. Eris draait om meerdere moorden en pogingen daartoe. Het OM vindt dat Delano R. als een soort “moordbemiddelaar” heeft gehandeld. Hij zou moordbevelen hebben aangenomen en deze vervolgens binnen de motorclub hebben verspreid.

De advocaten van verschillende verdachten hebben ernstige twijfels over de verklaringen van de kroongetuige en de betrouwbaarheid ervan. Naar eigen zeggen speelde De G. in zijn verklaringen “met zijn kaarten volledig open” en “spaarde niemand”.

De G. werd getuige nadat hij in Spanje was gearresteerd voor de moord op Jair Wessels, die in juli 2017 in Breukelen werd doodgeschoten.