FINANCIEEL.com

Supermarkten beginnen prijzen te verlagen; Sommige producten goedkoper dan vorig jaar

Supermarkten beginnen prijzen te verlagen; Sommige producten goedkoper dan vorig jaar

Na maanden van stijgingen beginnen de prijzen in de supermarkten eindelijk te dalen. Komkommers, aardbeien, aubergines en meloenen zijn nu nog goedkoper dan een jaar geleden, meldt de NOS op basis van een analyse van databureau Hiiper.

Volgens Joep Smeets zitten er verschillende factoren achter de prijsdalingen van dagelijkse boodschappen. Zo zorgde het goede weer dit voorjaar voor uitstekende oogsten. Komkommerprijzen dalen door overproductie, zeggen telers tegen de NOS. En eieren worden goedkoper omdat de vogelgriepbeperkingen worden opgeheven. “Er is nu ook meer ruimte voor [dropping prices] omdat de energieprijzen dalen”, zegt Smeets tegen de omroep.

Ook de zuivelprijzen dalen steeds meer. Begin dit jaar was boter nog 25 procent duurder dan in maart 2022. De huidige prijs ligt slechts iets boven die van juni 2022. Melk was begin dit jaar 25 procent duurder. Nu is het 17 procent duurder. En daardoor daalt ook de prijs van kaas. De eierprijzen liggen nog 19 procent boven juni 2022, maar in het eerste kwartaal was dat 30 procent.

Uit eerdere onderzoeken bleek dat consumenten het afgelopen jaar met hoge inflatie steeds vaker voor goedkopere merken kozen. De analyse van Hiiper bevestigde dat. “We zien ook steeds meer klanten naar discounters gaan. Men kiest duidelijk voor betaalbaarheid boven luxe en serviceafdelingen”, aldus Smeets.

Vorige maand was de inflatie in Nederland volgens het CBS 5,7 procent. De voedselprijzen waren nog altijd 13 procent hoger dan een jaar geleden.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert