Studie: 20% van de katholieken denkt erover de kerk te verlaten

By Jernst van Waal

Meer dan 20 procent van de Nederlandse katholieken overweegt de kerk te verlaten vanwege de gevallen van seksueel misbruik die tien jaar geleden in een rapport aan het licht kwamen. Tot deze conclusie kwam DirectResearch in een enquête onder een representatieve groep van 1.200 katholieken voor Dit is de Dag.

Van alle katholieken in Nederland zegt 21 procent te overwegen de kerk te verlaten vanwege de gevallen van seksueel misbruik. 19 procent van de katholieken die regelmatig naar de kerk gaan, zei hetzelfde.

Eind vorig jaar was het 10 jaar geleden dat de commissie Deetman rapporteerde over seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland. Over het algemeen zijn de Nederlandse katholieken tevreden over het werk van de commissie. Meer dan de helft noemde het rapport van de commissie onafhankelijk, degelijk en betrouwbaar. Een kwart zegt dat de katholieke kerk de onthulling van seksueel misbruik goed heeft aangepakt.

Niettemin was het rapport een klap voor het algehele vertrouwen in de katholieke kerk. Een derde zei dat ze het geloof in de kerk hadden verloren. En slechts een op de drie vertrouwt momenteel op de kerk om minderjarigen te beschermen.