Studenten verdrinken in eenzaamheid, zegt vakbond in pleidooi voor openstelling van hoger onderwijs

De overheid moet meer doen voor studenten in het hoger onderwijs, stelt studentenvakbond LSVb in een pleidooi voor het openen van hogescholen en universiteiten. “Studenten van hogescholen en universiteiten vallen buiten de boot, maar het kabinet geeft er niets om”, zei LSVb-vice-president Freya Chiappino in een persbericht.

Basisscholen en kinderdagverblijven mochten twee weken geleden weer open. Uit gelekte berichten blijkt dat middelbare scholen en scholen voor beroepsonderwijs binnenkort weer open mogen, althans in beperkte mate. Maar het hoger onderwijs blijft gesloten.

“De hogescholen en universiteiten blijven zonder perspectief gesloten. Van studenten wordt verwacht dat ze het redden, maar ze zijn dun uitgerekt. Ze worden in hun laptops gezogen en verdrinken in eenzaamheid. Studenten mogen niet langer het slachtoffer zijn van deze crisis. Hoger onderwijs dringend. heeft perspectief nodig, “zei Chiappino.

Volgens de LSVb zijn er geen clusters van coronavirusinfecties terug te voeren op het hoger onderwijs toen het vorig jaar meer ruimte had. “Studenten hebben door middel van verschillende initiatieven bewezen dat ze op een verantwoorde manier met de maatregelen kunnen omgaan. Geef ze daarom de ademruimte die ze nodig hebben. Veiligheid staat in alle gevallen op de eerste plaats”, aldus Chiappino.

Als er niet snel iets gebeurt, zullen studenten “hun leven niet alleen beginnen met torenhoge studentenschulden, maar als we niet oppassen ook met een enorme ontwikkelingsachterstand”, zei ze.

Plaats een reactie