Site pictogram Financieel.com

Studenten kunnen niet automatisch worden uitgesloten van energietoeslag, oordeelt rechter

Studenten mogen niet automatisch worden uitgesloten van de energietoeslag voor mensen met een laag inkomen. De gemeente Nijmegen had eerder dit jaar besloten dat studenten niet in aanmerking kwamen voor het geld, maar de rechtbank in Arnhem wees dat vrijdag af. De rechtbank vindt dat Nijmegen een ‘onterecht onderscheid’ maakt.

Iedereen in Nederland met een laag inkomen kreeg zijn jaar extra geld om de snel stijgende energieprijzen het hoofd te bieden. Minister Carola Schouten (Armoedebestrijding) adviseerde studenten op een andere manier te helpen, namelijk door middel van ‘individuele bijzondere bijstand’. Veel studenten wonen nog bij hun ouders en voor vele anderen zijn de energiekosten bij de kamerhuur inbegrepen.

Volgens de rechtbank is dat geen goed argument. Onder studenten vallen ook mensen met hetzelfde inkomen en dezelfde energielasten als niet-studenten. Die laatste groep krijgt wel de energietoeslag, de studenten niet. Dat was niet de bedoeling van de wet op de toeslag, oordeelde de rechtbank. Studenten kunnen dan individuele begeleiding krijgen, maar er gelden andere voorwaarden.

Een student uit Nijmegen diende de zaak in. Hij zei dat hij “de effecten van de gestegen energieprijzen voelt en weinig te besteden heeft”. Begin april keurde de gemeente hem goed voor de eenmalige energietoeslag. Maar twee weken later kreeg hij het bericht dat het niet doorging. Er was een fout gemaakt en hij heeft als student geen recht op Nu de rechter hem in het gelijk heeft gesteld, krijgt hij de vergoeding van 800 euro.

Studentenvakbond LSVb is blij met de uitspraak. Voorzitter Joram van Velzen noemde het een belangrijk precedent. “Er wordt nu letterlijk gezegd dat studenten niet mogen worden uitgesloten van de toeslag. Niet alleen in Nijmegen, maar ook in andere steden hebben ze recht op compensatie.” Hij wil dat de overheid geld toewijst zodat studenten toch de energietoeslag kunnen krijgen.

Mobiele versie afsluiten