#StopAsianHate-demonstratie in Amsterdam trekt honderden mensen

By Jernst van Waal

Op het Museumplein in Amsterdam werd zaterdag een demonstratie gehouden tegen “discriminatie van mensen met een Aziatische achtergrond”. Volgens de organisatie waren er ongeveer 500 mensen naar het # StopAsianHate-evenement gekomen.

Twee weken geleden organiseerden een aantal belangengroepen van mensen van Aziatische afkomst de eerste demonstratie op het Museumplein. Aanleiding was een schietpartij in maart in de Amerikaanse stad Atlanta, waarbij acht mensen omkwamen. De meeste slachtoffers waren Aziatische vrouwen. De organisatoren van de demonstratie waren verrast dat er in Nederland zo weinig aandacht was voor deze slachtoffers en voor anti-Aziatisch racisme.

“Incidenten komen hier ook vaak voor”, zegt Hui-Hui Pan, een van de organisatoren van #StopAsianhate. Ze heeft het niet alleen over fysiek geweld, maar ook over discriminatie op de arbeidsmarkt, de woningmarkt en etnisch profileren. Tot nu toe hebben Nederlanders met een Aziatische achtergrond zich er niet zo veel over uitgelaten, vertelt ze, maar de mensen achter deze manifestatie zijn van plan om vaker van zichzelf te laten horen.

Sinds het uitbreken van de coronapandemie die in China begon, is het anti-Aziatisch racisme sterk gestegen, zegt Hui-Hui Pan. “In vergelijking met andere groepen is het aantal incidenten hoog.”

Plaats een reactie